Прочитај ми чланак

Црна Гора добила владу без Ђукановића, нови премијер Марковић

0

Подгорица -- Једногласном подршком четрдесет један присутни посланик црногорског парламента изабрао је 41. владу Црне Горе. Нови премијер је Душко Марковић.

699517314583c638fda9cc941623866_v4_big

За избор владе и њених чланова гласали су посланици Демократске партије социјалиста, Либералне партије, Социјалдемократа, Бошњачке странке, коалиције албанских странака и Хрватске грађанске иницијативе, јавља РТЦГ. Седници парламента нису присуствовали опозициони посланици.

Председник парламента Иван Брајовић захвалио је досадашњем премијеру Милу Ђукановићу.

Чланство у НАТО и Европској унији главни су спољнополитички приоритети нове владе, казао је мандатар Душко Марковић, наводећи да бојкот опозиције и непризнавање резултата избора нема уставног оправдања. Он је додао да ће најважнији задатак нове извршне власти бити побољшање живота сваког грађанина.

Марковић, кога је на ту функцију предложио председник Црне Горе Филип Вујановић, почео је представљање програма и чланова владе пред посланицима.

За нову владу и њен програм гласал је 41 од 81 посланика, а уздржаних и против није било.

Седницу на којој је Марковић представио програм и састав нове владе бојкотовала је целокупна опозиција и дебате о циљевима и кадровском решењима нове извршне власти није било.

Марковић је као кључни изазов означио економске проблеме и рекао да ће његова влада завршити процес приступања Црне Горе у НАТО.

„Већу пажњу посветићемо односима са суседима, ЕУ, са САД и Кином. Настојаћемо да превазиђемо неразумевања у односима са нашим историјским савезником Русијом“, рекао је Марковић поводом спољно-политичких приоритета владе, што је континуитет досадашње спољне политике.


Нови премијер се у експозеу посебно осврнуо на покушај терористичког напада на изборни дан и рекао да ће нова влада „дати пуну подршку у расветљавању злочиначког наума према Црној Гори и њеном премијеру“.

„Било да су у питању страни или држављани Црне Горе, рука правде и правне државе мора стићи сваког учесника ове криминалне намере да се на бруталан начин удари у темеље црногорске државе“, рекао је Марковић.

Он је рекао да сваки министар који не буде имао резултате у првој години дана рада не може рачунати на даљи рад у извршној власти.

Марковићева влада има три нова министарства – европских послова, јавне управе и спорта.

У новој црногорској влади су само двојица министара из досадсашњег кабинета бившег премијера Мила Ђукановића, али то не значи отклон, рекао је новоизабрани премијер Душко Марковић.

Реч је о министрима Зорану Пажину и Предрагу Бошковићу.

„Не, то није отклон. Персонални састав владе је одговор на то шта чека Црну Гору“, рекао је Марковић новинарима након полагања заклетве.

Медије је занимало и што ће бити одговор нове Владе на поједине изјаве из Русије којима се Црној Гори прети украјинским сценариом и крвопролићем.

„Црна Гора је способна да одбрани интересе и очува самосталност. Разумем нервозу око наших стратешких интереса“, рекао је Марковић.

Опозиција бојкотује рад Скупштине и одбија да прихвати 39 мандата, колико је освојила на изборима. Тражи да се до краја расветли наводни покушај државног удара на дан избора и да тај случај добије судски епилог.

Ко је нови црногорски премијер

Нови црногорски премијер Душко Марковић је рођен 1958. године у Мојковцу, где је завршио основну и средњу школу. Правни факултет је дипломирао у Крагујевцу.

Године 1991. изабран је генералног секретара Владе Црне Горе и ту дужност је обављао до 1998.

У том периоду обављао је и значајне партијске функције у Демократској партији социјалиста. Био је члан Главног одбора, и члан Извршног одбора Главног одбора ДПС-а. У једном периоду био је вршилац дужности директора ДПС-а.

Био је посланик ДПС-а, а 1998. до 2005. обављао је дужност помоћника министра унутрашњих послова за Службу државне безбедности, а након тога и први директор Агенције за националну безбедност.

У два мандата је био потпредседник Владе Црне Горе.

За заменика председника ДПС-а изабран је 2015.

Током 2016. године, поред потпредседничке, обављао је и дужност руководиоца Министарства унутрашњих послова.

Члан је Већа за националну безбедност и руководилац Бироа за координацију обавештајно-безбедносног сектора.