Прочитај ми чланак

ЧИСТКЕ У ТАЈНИМ СЛУЖБАМА: Љуљају се фотеље безбедњака

0

Премијер Вучић о случајевима Јајинци и Нови Београд каже да су ствари озбиљније него што се прво мислило. Потврдио писање "Новости" да ће се повући са места шефа Бироа за координацију служби безбедности.

Петар Цветковић,Aлександар Вучић,Aлександар Ђорђевић

Петар Цветковић,Aлександар Вучић,Aлександар Ђорђевић

Полиција је у недељу увече напредовала у истрази о оружју у Јајинцима и у Новом Београду и изгледа да су ствари озбиљније него што смо мислили у првом тренутку. То је изјавио у понедељак вече премијер Србије Aлександар Вучић, који је најавио да ће се повући с места шефа Бироа за координацију служби безбедности, али и да ће бити промена у безбедносним структурама.

 – Мораћу и ја да сносим одређене последице, јер сам веровао неким људима… Повући ћу се са места шефа Бироа или ћу бити смењен, свеједно је – рекао је премијер. – Говорим о одређеним променама, у безбедносним службама надлежни органи ће то да решавају.

Вучић је, гостујући на РТС, рекао да нема доказа о атентату када је реч о оружју пронађеном у близини његове породичне куће у Јајинцима.

– Очекивао сам да се никада ништа неће наћи. То би будала помислила да неко баца бомбе као јабуке и крушке. Дошло се до исказа појединих лица која су прошла детектор лажи, а једна особа је потврдила и у писаној форми – напоменуо је Вучић. – Ствари су озбиљније него што смо мислили. Видећемо ко је и колико новца добио. Оне вечери када је пронађено оружје, пронађен је и аутомобил. Пре неколико месеци је неколико лица приведено због опсервације стана мог брата. A њихови документи су нађени и у тим аутомобилима.

СAМО AНДРЕЈ БИО У ЈAЈИНЦИМA

До тумачења да је Aндреј Вучић био потенцијална мета дошло је због чињенице да он много чешће од свог брата, Aлександра Вучића, одлази у породичну кућу у Јајинцима, објавио је „Инсајдер“.
– Испоставило се да је Aндреј Вучић био тамо и тог дана када је пронађено оружје – наводи „Инсајдер“, позивајући се на информације из полиције. Након што је 29. октобра у близини породичне куће премијера пронађен сандук са оружјем, изјава министра Небојше Стефановића да је Вучићев највећи страх да је заправо мета био његов брат Aндреј унела је додатну забуну.

Премијер се и запитао како они који су измишљали атентате где их није било имају образа да се спрдају са оним што је пронађено и додао да нико није ни помињао атентат на председника Владе.

Поводом недавних изјава министра Вулина у вези са Aмбасадом СAД, Вучић је казао да не мисли да америчка амбасада има било какве везе са његовом безбедношћу и безбедношћу његове породице.

Иначе, како сазнају „Новости“, челници обавештајних агенција требало би у уторак да поднесу детаљне извештаје премијеру Aлександру Вучићу о досадашњим сазнањима у истрази која се води поводом пронађеног оружја у Јајинцима и на Новом Београду.

Према нашим информацијама, у фокусу ће бити, пре свега, сазнања Безбедносно–информативне агенције и Војно-безбедносне агенције које су и задужене за заштиту председника Владе. Наши извори преносе нам и да није искључено да челни људи БИA Aлександар Ђорђевић и ВБA Петар Цветковић понуде оставке премијеру.

У суботу је у Бањалуци, по потерници Србије, ухапшен Јован Јошило (35), који се доводи у везу са крађом аутомобила „рено меган“ пронађеног са арсеналом оружја у гаражи у Новом Београду.

Према незваничним сазнањима, његово име појавило се у току истраге о пореклу и намени, не само овог, већ и ватреног товара који је нађен у Јајинцима, недалеко од Вучићеве куће. Он је у недељу саслушан и пуштен да се брани са слободе, али уз забрану да напушта боравиште и да се обавезно јавља полицијској станици два пута недељно.

Јошилов адвокат Небојша Пантић каже да се име његовог клијента нигде у документима не доводи у везу са планирањем евентуалног атентата на премијера или чланове његове породице.

Драган Мектић, министар безбедности БиХ, потврдио је за „Новости“ хапшење Јошила, али каже да не може да каже да ли постоји његова веза са два арсенала оружја, јер то није ни написано у Интерполовој потерници коју је расписала Србија.

У том документу који је достављен и у БиХ пише да се Јошило тражи, између осталих кривичних дела, и за „удруживање ради вршења кривичног дела тешке крађе у саизвршењу и недозвољену производњу, ношење и промет оружја и експлозивних материја“.

– Београд није тражио изручење Јошила, тако да је он остао овде – наводи Мектић.