Прочитај ми чланак

Цинично, али могуће: Платићемо Хрватској 32 милијарде евра одштете!

0

После ослобађања Готовине и Маркача, Хрватска пред Међународним судом правде има веће шансе него Србија да добије тужбу за геноцид.

Прво су нас протерали, а сада ће то и да нам наплате
Након одлуке о ослобађању хрватских генерала у Хагу, Србији су знатно умањење шансе пред Међународним судом правде (МСП) и постоји могућност да, после толике неправде која нам је нанесена, Хрватској платимо чак око 32 милијарде евра ратне одштете!

Лоша позиција Србије
Према подацима хрватске Државне ревизије за попис и процену ратне штете, она је у Хрватској од 1990. до 1999. износила 236.431.568.000 куна, што је око 32 милијарде евра. Како наводе Хрвати, према неким подацима, тамо је уништено 180.000 домова и 25 одсто хрватске привреде.

Подсећамо, Хрватска је у јулу 1999. поднела тужбу против Србије за геноцид током рата 1990, а српска влада је на ту тужбу јануара 2010. одговорила подизањем контратужбе за геноцид против Хрватске, која садржи и додатак о геноциду током Другог светског рата.

Тужилаштво: Неће бити жалбе

Фредерик Свинен, специјални саветник Сержа Брамерца, главног тужиоца у Хашком трибуналу, за Курир је рекао да засад неће тражити ревизију одлуке жалбеног већа.
– Одлука је коначна и правоснажна. Тачно је да у Статуту постоји могућност да тужилаштво затражи ревизију поступка уколико се појаве нови важни докази. Међутим, тужилаштву то није на дневном реду – нагласио је Свинен.

Адвокат Горан Петронијевић каже да је позиција Србије веома лоша после ослобађајуће пресуде Готовине и Маркача, која је нарочито опасна зато што може имати „одложено дејство“ пред МСП у спору две државе, у коме Србија опет може да буде губитник и чак плати ратну одштету Хрватској.

– Није искључено да је Хрватска, као далеко политички зрелија држава од Србије, управо рачунала на одложено дејство ослобађајуће пресуде, која поништава удружени злочиначки подухват, због чега је сад „Олуја“ легитимна војна акција – каже Петронијевић.

Није било чишћења
И адвокат Тома Фила такође мисли да је позиција Хрватске у спору пред МСП сад јача јер је Хашки трибунал у предмету Готовине и Маркача утврдио да у „лијепој њиховој“ није било удруженог злочиначког подухвата нити намере о етничком чишћењу Срба и евентуалном геноциду.

– Могу лако да нас добију. Прети нам плаћање одштете. Тешко је проценити колика би одштета могла бити, али могу да траже паре за све разрушено, укључујући све разорене и запаљене српске куће – тврди Фила.

(Танјуг, Курир)