Прочитај ми чланак

ЦИА НАЈАВЉУЈЕ ТРЕЋИ БАЛКАНСКИ РАТ: Срби, Бугари, Македонци и Грци против Велике Албаније

0

balkan cia

Уколико САД после терористичких напада у Куманову наставе да снажно подржавају Албанце то би могло довести до формирања Православног савеза Србије, Грчке, Бугарске и Македоније, пише у најновијем извештају ЦИА.

Ако САД и после терористичких напада у Куманову наставе са политиком безрезервне подршке Албанцима, ако ЕУ и даље буде прећутно прелазила преко оживљавања пројекта „велике Албаније“ то би могло довести до формирања православног савеза Србије, Грчке, Бугарске и Македоније, и можда чак и до Трећег балканског рата!

Ово је закључак најновијег извештаја ЦИА о стању у нашем региону у коме се администрација у Вашингтону упозорава да би даља јака подршка Албанцима гурнула православце у загрљај Русији. Аналитичари ЦИА због тога предлажу америчким властима уравнотеженији приступ Балкану.

Обавештајци у свом извештају упозоравају да је сасвим могуће да Србија, Грчка, Бугарска и Македонија склопе православни савез!

– Амерички аналитичари пишу да балканске државе, чије су територије угрожене пројектом „велике Алабање“, неће седети скрштених руку и мирно гледати како им Албанци отимају територију. Штавише, уверени су да ће у случају нужде Срби, Грци, Бугари и Македонци удружити снаге у борби против Албанаца. У том случају Балкан би постао подручје налик Блиском истоку, а то никоме, па ни САД није у инетресу – преноси одлично обавештени дипломатски извор.

Нико у Влади није желео да коментарише ова сазнања. На другој страни, стручњаци оцењују да је сценарио православног савеза могућ, али да би био велики трн у оку Западу. Аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да је удруживање логична реакција на покушај стварања „велике Албаније“.

– Ако се савез и деси, не верујем да би САД то мирно посматале јер је јасно да су им Албанци миљеници. Србија је сличан савез имала пре Првог светског рата, када се сукобила са Турском – подсећа Вукадиновић.

Чедомир Антић, из Напредног клуба, наглашава да више од деценије постоји идеја о удруживању Балкана.

– Чак и када би се заиста покренула та идеја, САД би то у старту спречиле. Ипак, такав савез би требало да постоји јер би он опстао и у случају да ЕУ пропадне. Чуди ме да председник Николић то није већ покренуо када је позван на прославу Кумановске битке.

Извор: Информатор