Прочитај ми чланак

ЦГ: Посланик из Републике Српске пуштен из притвора уз услов

0

Посланик у скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић објавио је да је после саслушања у полицији у Никшићу пуштен на слободу.

Како каже, наложено му је да за сат времена напусти Црну Гору уз пратњу полиције.

„Нажалост, лично сам сведок кршења основних људских и градјанских права и верских слобода од режима Мила Дјукановића“, навео је Станивуковић на свом Твитер профилу.

Полиција Црне Горе привела је вечерас у Никшићу Станивуковића, јер је учествовао у литији која је одржана у том граду, јавила је бијељинска БНТВ.

Партија демократског прогреса (ПДП) оценила је да је хапшење њиховог посланика у Народној скупштини Републике Српске Драшка Станивуковића на територији Црне Горе, преседан у односима две земље, као и у пракси цивилизованог света.

„У Црној Гори је вечерас, овим хапшењем, унижено људско право на кретање, али и слобода мисли и говора. Унижено је право могућности да политичка личност изрази своје мишљење и свој став, које се тиче историје, морала и традиције, али и будућности народа којем припада и који представља“, саопштио је лидер ПДП-а Бранислав Бореновић.

Он је од Министарства унутрашњих послова Црне Горе тражио хитно пуштање на слободу Драшка Станивуковића, дипломатску реакцију амбасадора Црне Горе у БиХ, као и да амбасада БиХ у Црној Гори заштити свог држављанина и народног посланика.

„Очекујемо дипломатску реакцију председника Народне скупштине РС Недељка Чубриловића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика“, истакао је Бореновић.

Он је додао да очекује јасно реаговање, додавши да верује да власт и опозиција у РС деле исте вредности које се тичу народа у расејању, СПЦ и права која морају да уживају.

Бореновић је истакао да очекује и реакцију Министарства спољних посолова БиХ и министарке Бисере Турковић, без без обзира на националне и политичке ставове.