Прочитај ми чланак

ЧЕСТИТАО И ВУЧИЋ; Шта ће Трамп донети Балкану?

0

Београд - Председник Владе Србије Александар Вучић честитао је Доналду Трампу велику изборну победу за председника САД.

c

Београд – Председник Владе Србије Александар Вучић честитао је Доналду Трампу велику изборну победу за председника САД.

Вучић је изразио наду да ће та победа допринети наставку унапређења билатералних односа двеју држава.

У честитки, српски премијер је поручио:

“Користим ову прилику да вам изразим искрене честитке поводом вашег изборног успеха и велике победе на председничким изборима. Верујем да ћете дужностима 45. председника Сједињених Америчих Држава приступити са посвећеношћу и одлучношћу које су одликовале и вашу изузетну кампању. Вођство, које сте том приликом показали, представља снажну вољу која је неопходна не само грађанима САД, већ и целом свету“.

Премијер Вучић поручио и да се искрено нада да ће Трампова победа допринети наставку унапређења билатералних односа Србије и САД, који су, како је навео, већ на путу развоја и напретка на обострану добробит.

Раније је министар спољних послова Ивица Дачић рекао да ће поводом председничких избора у САД, Србија „пружити руку ко год да победи“.

Професор Универзитета Џон Хопкинс и амерички политички аналитичар Данијел Сервер, који је чврсто стајао уз Хилари Клинтон, сматра да Балкан не би био њен ни приоритет изабраног америчког председника Доналда Трампа.

„Ни Трамп ни Хилари не би Балкан стављали на листу приоритета, али је Хилари свакако посвећенија стабилности и демократији на овим просторима, укључујући територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине и Косова“, навео је Сервер у изјави за Блиц.

Како каже, победа Трампа је добра за Путина, а лоша по Србију.

„Уз дужно поштовање према Србији, чини ми се да недавни догађаји показују да се суочава са озбиљном политичком и криминалном претњом по своју демократију и стабилност која долази из Русије и Русији лојалних српских снага. Трампова и Путнова романса могла би додатно да повећа ту претњу. Најбезбедније место за српску демократију је у ЕУ, а не између ЕУ и Москве“, закључио је Сервер у изјави за Блиц.