Прочитај ми чланак

Чернобиљ спреман: Стручњаци за нуклеарке и други политичари с вишком функција

0

Посланица СНС Сандра Божић, која је недавно именована за чланицу Одбора Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност, само је једна у низу кадрова из редова власти који обављају више од једне функције. Далеко испред свих са чак седам послова и даље је “социјалиста” Душан Бајатовић, који је рекордер и по висини примања, а у стопу га прате саветница председника Србије Сузана Васиљевић и Вељко Одаловић, генерални секретар Скупштине.

Александар Вучић је још пре седам година, тада као премијер, дао рок краћи од месец дана функционерима да поднесу оставке на дупле функције, а Главни одбор СНС најавио је искључење из странке свима који га не послушају. Ипак, ова његова иницијатива трајала је кратко, па сад и његови најближи сарадници ређају чланства у управним и надзорним одборима.

Несумњиво је међутим да је у подели карата најбоље прошао Душан Бајатовић, функционер СПС. Толико добро да месечно зарађује око 34.000 евра, што је око 60 просечних месечних плата. До тог износа је дошао захваљујући чак седам функција које обавља.

Највише зарађује као директор предузећа Гастранс д.о.о – укупно 1.707.268 динара. У Србијагасу као директор зарађује 174.378 динара, а директор је и у швајцарској фирми South Stream Serbia AG, али ту, према званичним подацима из Агенције, не прима ни динар.

Бајатовић је и председник Надзорног одбора осигуравајуће куће СОГАЗ, где такође нема никакву зараду. Он као члан НО Југоросгас – 1.473.344 динара, као председник НО Подземног складишта гаса Банатски двор – 590.000 динара, а као посланик у Скупштини Србије прима само паушал од 28.686 динара.

Вучићевој саветници и Одаловићу пет функција

По броју функција приближава му се Сузана Васиљевић, саветница председника Србије, која је у кратком року заузела више позиција у управним и надзорним одборима. Према подацима са сајта Агенције за спречавање корупције, као саветница месечно зарађује 98.468 динара и то је једина њена плата која је јавно обелодањена.

Она је и чланица Надзорног одбора Ер Србије, али по том основу не зарађује ни динар, а ангажована је и у управним одборима Београдске филхармоније и Кошаркашког савеза Србије. Када је постављена на функцију у ККС изјавила је да за то такође не прима надокнаду.

„Именована сам с идејом да на Светском првенству кошаркаше, њихов углед и утицај, као и у осталим спортским такмичењима, искористимо за промоцију Србије и да их укључимо у све маркетиншке активности које за циљ имају подизање угледа земље у свету”, рекла је Васиљевић.

Њу је Влада Србије недавно именовала и за чланицу Савета Факултета драмских уметности, због чега је Јанко Баљак поднео оставке на функције у свим телима у којима је ангажован као професор ФДУ.

Социјалиста Вељко Одаловић такође седи у пет фотеља. Највише зарађује као генерални секретар Скупштине Србије – 114.000 динара, док као председник Комисије за нестале и киднаповане прима надокнаду од 65.571 динара. Као члан РИК-а месечно прима 30.000 динара.

Судећи по подацима Агенције за спречавање корупције, ту функцијама, међутим, није крај. Одаловић је и руководилац Радне групе за нестала лица у оквиру дијалога Београда и Приштине, а он је и председник Мешовите комисије привредног друштва ДИПОС.

Мартиновић – политичар, професор и наставник вештина

За колегама из власти много не заостаје ни напредњак Александар Мартиновић, који има примања из чак шест извора. Он је посланик у Скупштини Србије, где прима само паушал од 30.000 динара и одборник је у Скупштини града Руме, одакле добија надокнаду од 25.000 динара.

Највиша зарађује на Правном факултету у Новом Саду, где прима чак три надокнаде од укупно 149.000, а по основу “наставног и научно – истраживачког” рада. Такође, он предаје и на Високој медицинској школи струковних студија у Ћуприји и то као “наставник вештина”. У тој установи, у којој је због његовог и ангажмана Владимира Орлића неколико професора остало без посла, он месечно зарађује 60.000 динара.

Мартиновић је и члан Савета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, а та функција не може се видети у његовој имовинској карти.

Маја Гојковић као ”стручњак” за нуклеарну безбедност

Чланица Савета, али на Факултету политичких наука, је и његова страначка колегиница Маја Гојковић. То њено именовање пратило је противљења дела јавности и студената, али је она ипак остала на тој позицији.

Није познато по ком основу је уопште именована у Савет ФПН, будући да је адвокат по занимању и са тим факултетом нема никакве везе. У њеној имовинској карти ова функција се не помиње.

Гојковић као потпредседница Владе и министарка културе и информисања зарађује 120.268 динара, а далеко пре Сандре Божић постављена је у Одбор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

У време док је била на челу Скупштине Србије, она је тамо ангажована као председница Одбора и за то прима надокнаду од 64.437 динара.