Прочитај ми чланак

ЧЕПУРИН & КИРБИ: Шта САД и Русија очекују од српског председавања ОЕБС-ом?

0

aleksandar-cepurin-majk kirbi

Председавање ОЕБС­-у у 2015. години биће велики изазов за Србију, али и прилика да покаже да има капацитет за велика дела, оценили су за Танјуг амбасадори Русије и САД у Београду, Александар Чепурин и Мајкл Кирби.

Очекивања света од Србије која је од 1. јануара званично преузела председавање ОЕБС­-у, пре свега су усмерена на професионално, ефикасно и објективно посредовање у тражењу решења за превазилажење украјинске кризе, као и ка доприносу јачању улоге ОЕБС-а као организације.

Председавање ОЕБС­-у у 2015. години биће велики изазов за Србију, али и прилика да покаже да има капацитет за велика дела, оценили су за Тањуг амбасадори Русије и САД у Београду, Александар Чепурин и Мајкл Кирби.

Према речима Чепурина Русија од Србије очекује да покаже професионализам, објективност, флексибилност и доследност у извршавању те улоге, руководећи се темељним принципима и начелима.

„За Србију то је не само изазов, него и стварна могућност да покаже све оно позитивно што има. Ми се са поштовањем односимо према спољној политици Србије, јер она води промишљену и избалансирану политику, коју смо могли да видимо и у односу на неправоснажне мере, које понекад грешком називају санкцијама према Русији“, оценио је руски амбасадор.

Он је навео да је председавање ОЕБС-­у веома је важно за Србију, за српско руководство и за српске спољнополитичке службе, које имају могућност и шансу да покажу свој професионализам и своје најбоље врлине.

Амерички амбасадор у нашој земљи рекао је да ће председавање ОЕБС-­у бити сјајна прилика за Србију да докаже да спада међу озбиљне играче, као и да Београд показује да се озбиљно припрема и да ради добар посао.

Шта САД и Русија очекују од српског председавања ОЕБС-ом?

„Искрено говорећи, пре извесног броја година нико вам не би поверио тако важан посао, а сада имате челника друге највеће странке, особу која је била премијер, с много искуства у разним владама, који разговара с министрима спољних послова и другима о томе како Србија може позитивно да допринесе решавању озбиљног проблема“, рекао је Кирби.

„Неће бити лако, али, с друге стране, мислим да је добро за Србију да докаже да спада у ту групу озбиљних играча“, истакао је амерички дипломата.

Када је реч о Украјини, он очекује од Србије да њено председавање ОЕБС-­у буде транспарентно, непристрасно и објективно и од користи за ову организацију, као и да ће захваљујући традиционално добрим односима Београда и Москве отворити нове могућности за проналажење ефикасног начина за деескалацију сукоба.

(Танјуг)