Прочитај ми чланак

Чедомир Јовановић: Затровани смо страшно! (ВИДЕО)

0

ceda jova

(Б92)
Београд — Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић каже да су појединци који су га напали у Сегедину само последица, а узрок је то што смо као друштво затровани.

На питање како је дошло до сукоба у Сегедину, када су нападнути он и његова супруга, док је његов пријатељ завршио с повредама у болници, Јовановић је у Кажипрсту Б92 рекао да ни у једној тучи нема разума, па ни у тој, с тим да се по правилу после тога лижу ране и избегава суштина.

А та суштина је, према његовим речима, да се у том догађају није радило о сукобу с навијачима.

„За мене је то група криминалаца која се крије иза ’Звезде’, спорта, великих идеја, онако како су се и пре њих крили неки и већи и значајнији, то су људи који не схватају шта су урадили и који морају да схвате да то није био њихов обрачун са мном и да ја нисам личан. У овом граду живи моје четворо деце, живе и друга према којима не могу да будем равнодушан и ту не може бити компромиса“, казао је Јовановић.

„Направили су велику грешку. Ја сам се увек понашао тако да сам размишљао какве ће закључке из мог понашања извући ово друштво. И када се трудим да говорим истину, да живим од своје способности и да не паразитирам на овом друштву, и када уђем у ауто који мало ко може себи да приушти, увек сам размишљао о тој симболици. Али када се обрачунавате са мном, мојим пријатељем и мајком четворо деце, то није више мој проблем, већ је то проблем ове земље, јер ће свако нормалан пред тим устукнути“, истакао је Јовановић и додао да он за нападаче није био навијач Сегедина, „да би неки навијач Звезде помислио да може да ратује“.

„А и да јесам, у каквој земљи живимо?“, запитао је он и казао да је то насиље које је доживео у Сегедину заправо само последица односа који имамо према животу.

„Ја не знам неодговорнији народ према себи и према другима од овог нашег. Да не улазимо у анализу 20. века, али нико не поставља питање вредности живота. За мене је та невероватна потреба да сами себе једемо и агресија која нам је постала једини начин да се докажемо, попут оне реченице ’ако не знамо да радимо, али знамо да се бијемо’. То је оно с чим морамо да се суочимо“, сматра лидер ЛДП-а.

Њега, како каже, не интересују појединци, већ упоришта, која су у систему вредности, начину размишљања и одсуству спремности да се ово друштво лечи.

„Затровани смо страшно. Сада се суочавамо сами са собом, јер нема више усташа, балија, Шиптара, Сребренице, Вуковара и свих тих места на којима смо испољавали то своје друго ја и остали смо сами са собом. Ми смо убили Стамболића, убили смо Ђинђића, на утакмицама вичемо одбрамбеном играчу да убије нападача противника….све оно што су други видели у нама, описујући ту слику коју смо доживљавали као увреду, сада видимо сами код себе“, рекао је Јовановић.

У том смислу, казао је он, напад навијача на њега је последица њиховог васпитања у друштву у ком су око себе могли да виде јасне поруке на који начин се успева и шта је дефиниција српског успеха.

„Зашто је свака прича о патриотизму тако еуфорична на почетку да би на крају завршила у неким мусавим црним хроникама и зашто сваки наш национални јунак завршава са досијеом амбициознијим од Аркановог и Легијиног? Не треба о мени да разговарамо већ о томе“, каже лидер ЛДП-а.

Од велике Србије до Велике Иванче

Он такође наводи и пример да се сада суди онима који су палили Београд и амбасаде, али се не суди онима који су их тамо послали и додаје да смо зато, између осталог, имали Сегедин и да ћемо гаи мати све док се буде ћутало. Према његовим речима, не може се све свести на неке опасне тинејџере, већ треба имати снаге и погледати у себе.

„Од велике Србије стигли смо до Велике Иванче. Сви су рекли да је тај човек био диван и да су сви били шокирани, да би се испоставило да је та верзија дивног живота заправо пребијање жене, малтретирање деце….Међутим, сваки дан имамо те слике пред нама, то се види и по акнкетама, у којима ђаци мисле да је ОК пребити девојку, жену и да им је дефиниција ’педера’ када човек намести кревет када устане или девојци отвори врата. Ми смо земља која је толико лошег урадила другима да нам се сад то враћа“, напомиње Јовановић.

Споразум је свршен чин, џаба кукумавчење и патетика

Искрености, како каже, нема ни код потписивања споразума у Бриселу. Нисам осетио олакшање када је потписан споразум у Бриселу и не знам да ли је неко осетио, да ли уопште неко верује да је то наш нови почетак, а, како каже, није нови почетак јер нисмо искрени.

„Отишли су у четвртак у Брисел с поруком да је Тачи терориста, а онда у петак потписали тај споразум. Преговори са Бриселом и тај споразум су последица потребе власти да консолидује сама себе. Они су стицајем околности и Тадићевим глупостима дошли до позиције на којима се налазе и научили су лекцију да је Србија у слободном паду и да је ништа не може зауставити, а да је свакоме па и њима потребно неко сидро и зато се не понашају као девесесетих“, истиче лидер ЛДП-а.

Према његовим речима, споразум нема неке посебне користи осим шансе да почнемо испочетка да градимо живот и то не треба да има везе с датумом за почетак преговора са ЕУ. „Не може се Србија водити у трагању за косовсим одговором, како је то чинио Милошевић, а они су то урадили. Руковали су се с Тачијем, изгладили односе с њим, а наши односи су завршили у рововима. Ми смо као решили неки неспоразум са Албанцима, али смо у неспоразуму сми са собом“, истиче Јовановић.

Споразум је, како даље каже, свршен чин, и власт ту сада нема неки посебан избор.

„Оно што је део њихове одговорности је та мелодрама, патетика, кукумавчење, историјско НЕ па Да, ко је коме шта рекао па изашао, ко је лупао вратима, ко је на кога викао…Шта то значи? То значи да они у томе не учествују из побуда које су важне, с амбицијом да овој земљи буде боље. А шта су они рекли, да Србија неће капитулирати? Па ми смо капитулирали пре 15 година и сами себе лагали, с три прста купили прње и одлазили с Косова“, казао је Јовановић и додао да патриотизам није лагање.

Његова партија ће, како истиче, подржати овај споразум и неће никог ничим условљавати. „Нећу се понашати као Ђилас и да паразитирам на проблему у ком су Дачић и Вучић. То више нема смисла, ми смо већ рекли да је Косово независно.

Много нам је потребнији наш ред и мир. У Брисел је требало да се иде да заиста нормализујемо однос са Албанцима, да ценимо једни друге, да живимо даље и боље, да нема више оног да је наш опстанак ваш нестанак“, закључио је лидер ЛДП-а.ф