Прочитај ми чланак

Чедомир Јовановић: Србија вечито прави проблеме

0

(РТВ)

 „Покојни Зоран Ђинђић и ја смо пуно разговарали, деведесет одсто времена је одлазило на сплетке и интриге, то је опис времена, и начин функционисања тада око Ђинђића и тадашњег времена“, изјавио је за Радио-телевизију Војводине (РТВ) председник Либерално-демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић.

ceda-jovanovic

Он је истакао да је Србија јако далеко од идеја Зорана Ђинђића и да су те идеје на периферији политичког живота.

Јовановић је навео да Србија и данас стрепи али и околности су другачије.

„Србија мора показати елементарну зрелост“, навео је он и додао да је, како је истакао „само српска политика ослобођена од одговорности“.

„Не постоји минимум спремности за преузимање одговорности. Не постоји никакав план, глуматање. У Србији сви све лажу, лажни професори, лажне дипломе, лажни политичари, лажни бизнисмени, нема живота без одговорности“, рекао је Јовановић.

Он је запитао колико кошта компромитација и напоменуо да Србија је, како је навео „вечити траблмејкер“.

„Србија је данас потпуно безначајна, у економији, у култури, у спорту је успех кад се квалификујемо. Никада не може у довољној мери да се изрази поштовање Зорану Ђинђићу. Ђинђић је формулисао будућност, ишао у сусрет проблемима“, рекао је Јовановић.

„Зоран Ђинђић није мит, мит је статичан, у миту има места за свакога, Ђинђић је мотив, не као успешан човек, него неко ко је размишљао, ко је кандидовао идеје, Ђинђић је био човек који полемише о животу, разговара о животу“, рекао је Јовановић и додао да нико више у Србији не сме да буде убијен зато што другачије мисли.

„Желео сам да сведочим, данима сам сведочио, то је шанса да се одбране оне вредности због којих је убијен Зоран Ђинђић“, истакао је он.

Према његовим речима Србији данас није потребно враћање у прошлост. Данашња политичка сцена у Србији је контаминирана.

„Изградња државе која је посвећена друштву које је збир права и одговорности. Србија мора наћи излаз из хаоса у коме тумара протеклих 20 година“, рекао је Јовановић.