Прочитај ми чланак

Чеда се веселио са убицама Зорана Ђинђића

0

2 ceda-jovanovic-dusan-mihajlovc-tizer-jedinica-za-specijalne-operacije-foto-1393064997-449873

Чедомир Јовановић, председник ЛДП и некадашњи шеф посланичке групе ДОС у републичком парламенту, проводио се на прослави коју је организовао ЈСО само два месеца након побуне „црвених беретки“.

О томе сведоче фотографије с концерта Бајаге и Инструктора, организованог поводом завршне прославе Дана МУП Србије и Ресора државне безбедности 24. јануара 2002. године. Фотографије су објављене на сајту Јединице за специјалне операције.

Весело друштво

На њима се види да су на Бајагином концерту у друштву с Јовановићем били и Зоран Живковић, тадашњи савезни министар унутрашњих послова, као и Живковићев колега с републичког нивоа – Душан Михајловић.

Оно што у свему томе запањује јесте то што оружана побуна ЈСО – до које је дошло само два месеца раније, у новембру 2001. године – није спречила Јовановића да присуствују том концерту, поготово ако се има у виду да је и сам лидер ЛДП више пута оценио да је побуна „црвених беретки“ имала за циљ дестабилизацију државе и владе, чија је директна последица убиство премијера.

Познато је да је атентат на Ђинђића извршен само годину и по након побуне „црвених беретки“. За његово убиство на 40 година затвора правоснажно су осуђени бивши командант ЈСО и пуковник ДБ Милорад Улемек Легија и потпуковник ДБ Звездан Јовановић. Улемек је осуђен због организације убиства премијера Ђинђића, а као непосредни извршилац убиства осуђен је бивши заменик команданта ЈСП Звездан Јовановић.

Незгодна питања

У марту 2012. Тужилаштво за организовани криминал је поново подигло оптужницу против Легије, Звездана Јовановића и још шесторице бивших припадника ЈСО због оружане побуне у новембру 2001. Приликом сведочења Чедомира Јовановића, који се у том процесу појавио као сведок, дошло је (не први пут) до вербалног сукоба између њега и оптуженог Звездана Јовановића. Након краћег дијалога, Чедомир Јовановић је на незгодно питање презимењаку одговорио да је он убица његовог пријатеља, на шта је Звездан Јовановић бурно реаговао.

ceda-jovanovic-dusan-mihajlovc-tizer-jedinica-za-specijalne-operacije-foto-1393064997-449875

Подршка војске

– Видећемо још да ли је Звездан Јовановић убио Ђинђића или ви и ваш пријатељ Душан Спасојевић – рекао је Звездан Јовановић.

Чедомир Јовановић је пак тврдио да је ЈСО за оружану побуну имао прећутну подршку војних формација, председника СРЈ Војислава Коштунице, као и контакте са „земунским кланом“.

Питања на која Јовановић није хтео да одговори

1 Како коментаришете чињеницу да сте само два месеца након оружане побуне ЈСО били на концерту Бајаге у организацији „црвених беретки“?

2 На чији позив сте тамо отишли?

3 Како сте као шеф посланичке групе ДОС могли да одете на тај концерт у организацији ЈСО кад сте и сами више пута изјавили да је оружана побуна била организована како би се дестабилизовала влада, а што је за директну последицу имало убиство Зорана Ђинђића?

 

(Курир)