Прочитај ми чланак

Грузијски премијер: Имам доказе да ми је европски комесар претио атентатом

0

Иракли Кобахидзе је спреман да пружи релевантне информације и предочи доказе како би потврдио своју ранију изјаву да му је европски комесар претио да ће проћи као Роберт Фицо на кога је извршен атентат

Премијер Грузије Иракли Кобахидзе је спреман да предочи доказе о томе да му је један од европских комесара запретио да ће проћи као премијер Словачке Роберт Фицо на кога је извршен атентат.

„Претили су и другима, између осталог, и судбином словачког премијера. Ако је било која држава заинтересована, спреман сам да у сврху истраге пружим релевантне информације и поделим доказе“, рекао је грузијски премијер.

Кобахидзе је раније рекао му је један од европских комесара током телефонског разговара запретио да ће проћи као премијер Словачке. 

Након тога се огласио европски комесар за проширење Оливер Вархељи и потврдио да је атентат на Фица био тема њиховог разговора, али да његова изјава није претња, већ фраза „извучена из контекста„.

Подсећамо, словачки премијер рањен је у пуцњави после седнице владе у граду Хандлова, око 150 километара североистично од Братиславе, након чега је у веома тешком стању пребачен у болницу у Банској Бистрици, где је имао неколико операција.

С друге стране, Грузија се суочава са притиском западних земаља које су упутиле отворене претње Тбилисију где је недавно усвојен закон о страним агентима.

Тај закон је трн у оку западном свету који га је назвао „руски закон“, алудирајући на сличан пропис који је у Русији на снази од 2012. године. Међутим, мало ко од њих помиње да закон готово идентичног имена постоји и у САД, и то још од 1938. године, као и да се усвајање таквог прописа разматра и у Европској унији.

Државни секретар САД Ентони Блинкен најавио је вишесмерну ревизију сарадње са Грузијом, а Вашингтон је обећао и нову политику о визним ограничењима.

Владајућа партија Грузије назвала је одлуку САД комичном и без преседана и истакла да политика уцена и претње не одговара духу стратешког партнерства.

ЕУ је обећала да ће замрзнути захтев републике за чланство у Унији.

Москва са своје стране упозорава да Запад покушава да спроведе нови „Мајдан“ у Грузији до октобра, како би створио нови извор тензија на руској граници.