Прочитај ми чланак

Чанак: Учешће Војске Србије на паради у Москви је „полтронски акт“ према Путину

0

nenad-canak-13681

Учешће Војске Србије на Паради у Москви, поводом обележавања 70 година од победе над фашизмом, је „полтронски акт“, изјавио је данас лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак, указујући да власт истовремено не реагује на уништавање споменика посвећеним антифашистичкој борби у Србији.

– На делу је огромно лицемерје према тековинама антифашизма. Одакле морално право Томиславу Николићу да се појављује на московској паради, а да истовремено не каже ниједну реч о вандализацији споменика – казао је Чанак новинарима у парламенту.

Лидер ЛСВ каже да је „јасно да је у питању полтронски акт према Русији и њеном председнику Владимиру Путину“.

Чанак је рекао да се споменици посвећени антифашистичкој борби у Војводини масовно вандализују, а да је посебно угрожен споменик на Иришком венцу, са кога је 2013. године украдена бронзана плоча тешка 400 килограма.

Навео је и да је споменик на Иришком венцу уништен графитима, да су војницима на њему одломљени прсти, као и делови пушака, те затражио полицијско или војно обезбеђење тог споменика и проналажење и санкционисања лопова и вандала.

Чанак је од министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина затражио да то министарство обезбеди новац за обнову поменутог споменика.

Он је најавио да ће ЛСВ о стању споменика на Иришком венцу упознати све амбасаде земаља које су учествовале у борби против фашизма.

(Танјуг)