Прочитај ми чланак

ЧАНАК цепа Србију!

0

nenad-canak-1352589464-228590

Посланик Лиге социјалдемократа Војводине Дејан Чапо рекао је јуче у Скупштини да ће гласање те посланичке групе о Предлогу закона о полицији зависити од тога да ли ће бити прихваћен њихов амандман о формирању војвођанске полиције.

– Ми инсистирамо да су у оквиру Дирекције полиције формира нова организациона јединица за територију Војводине. Седиште тог секретаријата било би у Новом Саду, а секретара би на предлог покрајинске владе именовао министар унутрашњих послова- рекао је Чапо. Он је нагласио да Војводина мора да има своју полицију, имајући у виду њену мултиетичност и вишејезичност.

Посланици СПС навели су да је предлог ЛСВ повратак у деведесете године. Посланик социјалиста Вања Вукић је током скупштинске расправе најоштрије осудио тај предлог.

– Подсетићу на реченицу председника ЛСВ Ненада Чанка изговорену у Скупштини Србије 25. марта 1998. године. Цитирам: „Немојте се изненадити ако вас дочека рампа на Газели“. Увођењем војвођанске полиције и начином избора тог такозваног секретарица секретаријата војвођанске полиције на политички начин можемо и стварно доћи у ситуацију да се на Газели у неком тренутку нађе рампа са граничном полицијом на њој -казао је Вукић.

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић каже да се ЛСВ није изборила ни ономе што предходи полицији и да је апсолутно одакле долази таква изјава.

– Морам да кажем да је то предизборни трик ЛСВ. Они се нису изборили за нешто што предходи полицији, а то је Уставно регулисање статуса Војводине. Не могу се, дакле, уводити нове институције, јер прво треба да постоји неки акт који то дефинише. Значи, апсолутно је јасно да је у питању јефтин предизборни трик. ЛСВ се залаже за европску политику, а добро је познато да по стандардима Европске уније једино што државу обавезује то је да се изврши регионализација. Нема ниједног региона у Европи који има своју полицију. Он може да има извесну самосталност регионалне команде, као што су добили Срби на северу Косова, али не може да постоји регионална полиција као потпуно издвојена јединица – каже Јањић.

Јањић је прокоментарисао да је ово само покушај манипулације ЛСВ-а да постоји јака линија аутономашке Војводине:

– Паралела са Косовом би постојала када би ЛСВ заиста говорила у име већине у Војводини и када би та већина заиста желела оцепљење од Србије. То не постоји у политичкој реалности, и јасно је да се ради о предизборном трику и да тај трик говори више о ЛСВ која није извршила своје политичка обећања те сад покушава да на медијски јефтин начин покушава да убеди неког да је она и даље на линији јаке аутономашке Војводине.

Intermagazin