Прочитај ми чланак

БРУКA или ИСПРАВНО? Србин хоће дa хaпси Додикa

0

Министар безбедности БиХ и функционер СДС Драган Мектић прети да ће ухапсити председника РС, али не због референдума, већ због корупције.

Фото: Бета/јавно

Фото: Бета/јавно

Овај Србин родом из Прњавора тврди да Додика треба хитно привести правди, али не због референдума, већ због прања пара и утаје пореза.

Ко је Драган Мектић

* Функционер СДС
* Дипломирао криминалистику у Загребу
* Од 2006. до 2015. био директор Службе за послове са странцима БиХ
* Од 1997. до 2003. радио у обавештајном сектору БиХ

Мектић поручује да његов став нема никакве везе са спорним референдумом о Дану РС и да он не подржава захтев Бакира Изетбеговића и Тужилаштва БиХ да Додик буде ухапшен и осуђен због кршења одлуке Уставног суда.

– Не треба Додику судити због референдума, али Додик би коначно морао да буде испитан у вези са сумњом да је прао новац у афери „Павловић банка“. Он је дужан да истражним органима објасни и порекло своје милионски вредне виле на Дедињу – каже Мектић за Информер.

На питање зашто се он као Србин толико залаже за привођење председника сопствене републике, и то усред жестоке кампање Запада и Сарајева, Мектић упорно остаје при ранијем ставу:

– То нема никакве везе са референдумом. Па ми у БиХ имамо на десетине одлука Уставног суда које нису испоштоване и спроведене, па нико због тога није ни хапшен ни процесуиран. Тако не треба ни Додик да одговара због овог референдума, јер то не би била правда.

С друге стране, председник РС Милорад Додик потврдио је да је од Тужилаштва БиХ добио позив да 3. октобра дође на саслушање у Сарајево.

Хоће да га уклоне

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић упозорава да би Додику живот био заиста озбиљно угрожен ако би се због саслушања запутио у Сарајево.

Он, међутим, каже да му не пада на памет да тамо иде, јер постоји опасност да би био убијен у Сарајеву.

– Правосуђе у БиХ је политизовано и под утицајем је СДA, односно Бакира Изетбеговића, који директно наређује коме и како да се суди – тврди Додик.

– Исламисти, вехабије и терористи сматрају да је Додик, и као политички лидер и као председник Српске, највећа препрека за успостављање исламског друштва у БиХ. Зато је Додик у праву што се плаши за свој живот, јер је Сарајево исламистичка јазбина. Па сам Бакир Изетбеговић повезан је са радикалним исламистима, муџахединима и Муслиманским братством – објашњава Галијашевић.