Прочитај ми чланак

Брнабић расписала београдске изборе за 2. јун

0

Ана Брбанић, председница Народне скупштине, расписала је данас у 17 сати изборе за Скупштину Београда за недељу, 2. јун.

Београдски избори неће бити спојени са локалним изборима, који ће такође бити одржани у наредном периоду, али не истог датума.

Редовни избори ове године треба да буду одржани у укупно 88 градова и општина, међу којима је и 17 градских општина у Београду, а према слову закона најранији термин је недеља, 9. јун.

Да би локални избори у 88 градова и општина били одржани седам дана раније, кад и београдски, неопходно је да буде измењен члан 35 Закона о локалним изборима, који предвиђа да се одлука о расписивању избора доноси најраније 120 дана, а најкасније 45 дана пре истека мандата одборника.

Уколико би изменом тог члана Закона, како предлажу представници коалиција Србија против насиља и НАДА, било предвиђено да се одлука о расписивању избора може донети најраније 150 уместо садашњих 120 дана, редовни локални избори могли би да буду одржани 2. јуна.

Због чега је крајњи рок за измену Закона 18. април? С обзиром на то да од дана расписивања избора до дана гласања не може проћи мање од 45, али ни више од 60 дана, до предложене измене Закона о локалним изборима морало би да дође најкасније 45 дана пре 2. јуна, дакле до 18. априла.