Прочитај ми чланак

Брнабић: Наставићемо да помажемо Украјину на сваки могући начин

0

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас на отварању изложбе фотографија које приказују хуманитарну помоћ коју су ЕУ и Србија упутиле Украјини, да та земља може да рачуна на помоћ и подршку Србије.

„Надам се да ћете видети мир у блиској будућности, а свакако у сваком тренутку рачунајте на нашу помоћ и подршку и да смо ту уз вас као пријатељи и браћа јер нама је Украјина пријатељ, а украјински народ – братски народ“, рекла је Брнабић на отварању изложбе у ЕУ центру у Београду поводом двогодишњице од сукоба у Украјини.

Како је додала, Србија подржава Украјину на европском путу и да је спремна да помогне на техничком нивоу. Истакла је и да ће Србија прихватити онолико људи из Украјине колико год буде потребно.

„Трудили смо се да помогнемо колико год можемо у ове две године и кроз директну финансијску помоћ од три милиона евра које смо донирали за децу Украјине и још 1,5 милиона евра за интерно расељене“, рекла је Брнабић.

Подсетила је да је Србија послала 14 камиона помоћи за украјински народ, лекова, филтера за воду, ћебад и све друго што је могла да набави, а донирала је и два санитетска возила.

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре рекао је да ЕУ жели да се процес европских интеграција настави и убрза, између осталог и на земље Западног Балкана.

Жиофре је рекао да је Украјина добила статус земље кандидата, да су започети преговори и да се сада ради на преговарачком оквиру за Украјину, а то је, како каже, део ширег замаха који је подстакнут ратом који је покренула Русија.

Он је навео да рат у Украјини није рат запада против истока већ напор да се успостави мир након напада једне земље на суседа, а да се данашњом изложбом ставља акценат на обичне људе који пате због руске агресије.

„Ова изложба је део читавог низа догађаја који смо организовали са амбасадом Украјине којима обележавамо две године од сукоба. Обезбедили смо скоро 88 милијарди евра помоћи што финансијске што хуманитарне, војне и наставићемо да пружамо“, рекао је Жиофре.

Навео је да је у фебруару договорена нова транша вредна 50 милијарди евра за наредни трогодишњи период, као и да у ЕУ данас живи око четири милиона Украјинаца, а многи од њих су, каже, нашли уточиште у земљама чланицама ЕУ.

Изложбу чине 22 фотографије, а како наводе у ЕУ центру, Европска унија, њене државе чланице и европске финансијске институције су до сда обезбедиле свеобухватну подршку Украјини и њеном народу у вредности од преко 88 милијарди евра, укључујући и помоћ држава чланица ЕУ које су обезбедиле привремено уточиште за четири милиона украјинских избеглица од почетка рата.

На основу одлуке о пружању привремене заштите расељеним лицима која долазе из Украјине, Влада Србије је у 2022. години издвојила око 98 милиона динара, а у 2023. години око 118 милона динара.

Такође, упутила је донацију од три милиона евра за помоћ деци и расељеним лицима унутар и ван Украјине, кроз УН систем и донирала два санитетска возила у вредности од 300.000 евра, као и електро-енергетску опрему од изузетног значаја за подршку украјинском електро-енергетском сектору, наводе у ЕУ центру.