Прочитај ми чланак

Британија више нема оружја за Украјину. Време је да други понесу овај терет

0

Дали смо све што можемо да приуштимо. Време је да други понесу овај терет, упозорио је тамошњи високи војни званичник.

Британија више нема војну опрему коју би могла да пошаље Украјини, а друге државе би требало да се што пре укључе и преузму на себе ту обавезу, изјавио је високи војни званичник Уједињеног Краљевства.

Овај војни извор „Телеграфа“ додао је да не би требало да Велика Британија обезбеђује милијарде које је бивши министар Бен Волас тражио.

„Дали смо све што смо могли да приуштимо. Британија треба да охрабри друге државе да дају више новца и оружја. Дакле, наставићемо да набављамо опрему за Украјину, али њима су потребни системи за противваздушну одбрану и артиљеријска муниција, а наше залихе су пресушиле“, истакао је саговорник британског листа.

Ово је тек једна од изјава које су дошле као реакција на откриће да је Волас, пре него што је поднео оставку на ту функцију, тражио од премијера Ришија Сунака да потроши још 2,3 милијарде фунти на подршку.

Волас је упозоравао да је Немачка претекла Велику Британију и постала највећи европски донатор Украјине, те је позвао на повећање буџета у ту сврху од чак 50 одсто.

Велика Британија је већ послала 14 тенкова „челенџер 2“, вишеструке ракетне системе М270, беспилотне летелице и крстареће ракете „сторм шедоу“, плус на хиљаде противтенковске муниције, пројектила кратког домета, те оклопна возила.

„Сваки тенк који дамо је један мање који имамо“, упозорио је „Телеграфов“ извор.

Острвско гласило констатује да је западна Алијанса претрпела низ удараца последњих дана, пошто је настао проблем око усвајања америчког буџета, односно подршке Украјини која би требало да буде обухваћена истим, у Словачкој је на изборима победила проруска странка, уз велике тензије између Кијева и Варшаве око украјинског жита. Све то иде у прилог оценама Кремља да ће замор Колективног запада од рата наставити да расте.