Прочитај ми чланак

БРИТАНЦИ СПРЕМАЈУ ‘ОЛУЈУ’ НА КОСОВУ! Лондон направио страшну грешку…

0

Скидање Косова са дневног реда Савета безбедности УН значи да се Србима спрема велико зло, сматрају упућени. Команданти КФОР кажу да је свих 4.000 њихових војника спремно да спречи евентуалне нереде, чиме признају да се нешто кува

Британци својом одлуком да питање Косова скину са дневног реда Савета безбедности УН спремају нову „Олују“ у јужној српској покрајини!

 

Помоћ пријатеља

Нико не може да избаци тему Косова! Ако не жели Велика Британија, ставиће је на дневни ред Русија или Кина
Ивица Дачић, министар спољних послова

Оваква одлука, тврде упућени, представља незабележен дипломатски преседан у последњих десет година, који указује на то да се Србима на Косову спрема велико зло. Према њиховим речима, Албанци могу да искористе новонастали „вакуум“ чак и за напад на Србе на северу покрајине, јер то неће бити тема на седницама Савета безбедности УН?! Да се нешто заиста кува, признају и команданти КФОР, који тврдедаје свих 4.000 војника спремно да спречи евентуалне нереде!

Наши одлично обавештени дипломатски извори кажу да се иза британске одлуке крије опасан план екстремиста.

ДУШАН ЈАЊИЋ

Британија не тражи потпуно укидање јавне расправе о Косову, него њено смањивање. Годинама траје расправа да ли има смисла излазити пред Саветом безбедности УН са тромесечним извештајем.

– Не би изненадило уколико би косовски Албанци покушали да искористе ову ситуацију за некакав упад на север Косова. Рачунају на то да би чак и такав, несумњиво опасан, догађај дошао на дневни ред Савета безбедности са великим закашњењем, па би Србији био смањен простор за реакцију. Тако би Албанци заокружили лажну државу – објашњава Информеров извор, западни дипломата који је због „осетљивости“ питања инсистирао на анонимности.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је ово велики преседан, за који нема оправданих разлога.

– Нико не може да избаци тему Косова! Ако не жели Велика Британија, ставиће је на дневни ред земље које нису признале Косово. Пазите, први пут после 10 година десило се да једна земља самостално одлучује да не стави тему Косова на дневни ред Савета безбедности. Није јасно зашто Британија инсистира на томе, нарочито пошто истиче да жели добре односе са Србијом. Овај потез је против наших интереса! Лондон је стао на страну Приштине и крши све договоре у Савету безбедности – наглашава Дачић, додајући да ништа није готово.

Чињенице

* Велика Британија председава Савету безбедности УН током августа
* Савет безбедности је свака три месеца разматрао извештај о раду УНМИК
* Последње заседање у вези са том темом одржано је 14. маја ове године
* Савет безбедности је од 10. јуна 1999. редовно разматрао извештаје о КиМ

– Британија тражи да се о Косову говори на затвореним седницама, без присуства Приштине и Београда, као и да се то смањи на два пута годишње јер сматра да је ситуација добра. Са друге стране, Русија и Кина заступају став да та тема мора да буде на седницама Савета безбедности – подвлачи Дачић.

БОШКО ЈАКШИЋ

Запад је опседнут стабилношћу у региону. То што се смањује УНМИК наговештај је да очекују релативно брзо решење. Британија жели да упозори Србију да се превише приближила Москви. Ово је нека врста опомене.

Министар одбране Александар Вулин каже да је Британија злоупотребила то што председава Савету безбедности.

– Уложили су велики напор да се усвоји резолуција која Србе означава као геноцидан народ, али то нису постигли због руског вета. Ово је континуитет политике по којој је Србија крива за свако зло. Сад не сме ни да се говори о Косову. Чак и та мала истина им смета и треба је забранити! Ово је потез који приказује однос Британије према Србији. То је политика лоших намера. Србија неће изазвати немире на Косову, порука КФОР односи се на другу страну. Јер за мир треба двоје, за свађу и сукоб само један – подвлачи Вулин.

Дејан Милетић, шеф Центра за проучавање глобализације, каже да је одлука Велике Британије непријатељски гест.

– Наставља се британска политика која не уважава интересе Србије. Наша позиција је и даље тешка. Британија на неки начин предњачи у супротстављању руским интересима, а Србију препознаје као део руске интересне сфере – закључује Милетић.

Амбасадорка Пирс: Пустите тактику у УН

Британска амбасадорка у УН Карен Пирс позвала је Приштину и Београд да се не баве тактиком у Савету безбедности, већ да уз помоћ ЕУ уложе напоре у нормализацију односа.

– Треба да се фокусирамо на најхитнија питања међународног мира и безбедности. Питање Косова, иако још веома важно европско питање, више нема интензитет као 1999. који је захтевао редовне састанке – истакла је Пирсова.