Прочитај ми чланак

БРИСЕЛ ЗАХТЕВА: Решење за БиХ тражити по узору на дијалог Београд-Приштина

0

Europski-sud-odlucuje-o-

Шефови дипломатија земаља ЕУ оценили су данас да би Брисел требало више да се ангажује у решавању проблема у БиХ, а министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец предложио је да се решење потражи по узору на дијалог Београда и Приштине.

„Кључ за стабилност региона је стабилна Босна и Херцеговина“, изјавио је Ерјавец у Бриселу пред почетак министарског састанка.  Ерјавец је навео да би дијалог Београда и Приштине, под окриљем ЕУ, могао да буде модел за трагање за решењем за ситуацију у БиХ.
 
Коментаришући јучерашњу изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка да је садашње стање у БиХ најтеже од краја рата 1995. године и да би, ако ситуација ескалира, требало размислити и о трупама ЕУ, Ерјавец је рекао да „то није решење“.

Министар спољних послова Словачке и бивши високи представник за БиХ Мирослав Лајчак оценио је да ситуација у БиХ показује да је стрпљење грађана на измаку.

Почетак министрског састанка у Бриселу

Британски министар спољних послова Вилијем Хејг је оценио да протести у Босни представљају „позив на будјење ЕУ и медјународној заједници“.

Кетрин Ештон са колегама

„Најважнија ствар у БиХ сада јесте да руководство размисли и размотри реалне разлоге за забринутост људи, не само у смислу појединачних питања, већ свеукупне економије… и да покуша да надје политичко решење“, рекла је Ештонова.
Подсећајући да „у БиХ има много лидера“, Ештонова је оценила да је време да покажу своје лидерство, и поручила да ће их ЕУ у томе подржати.
Петер Стано, портпарол европског комесара за проширење Штефана Филеа, изјавио је да Европска комисија у целини, као и Филеова Канцеларија, веома пажљиво прате развој догадјаја у БиХ.

„Морамо да усмеримо више напора да помогнемо Босни на путу ка ЕУ и чланству у НАТО како би стагнација у политици и влади БиХ била окончана“, рекао је он и додао да ће то наредних месеци бити једно од важнијих питања.

Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић истакла је, коментаришући протесте у БиХ, да је „необично важно да ти догађаји не поприме никакав национални предзнак“.

„Врло је важно да сви политичари, јавни људи који имају било какву одговорност, не гурају у том правцу.

Ако постоји нешто што сви градјани БиХ подржавају онда је то пут земље ка европским интеграцијама“, рекла је Пусићева, заборављујући да Срби у Српској желе државну заједницу са Србијом, а не тесније везе са Бриселом.

Упитана да прокоментарише Инцкову изјаву, она је навела да сада постоје тенденције смиривања догадјаја.
 
„Мислим да је људима прилично јасно шта настаје из хаоса. Из хаоса може настати само нешто још горе.

Мислим да је ово тренутак Европе, важан тренутак да се покаже иницијатива према БиХ, неки опипљиви и брзи помак“, рекла је Пусић.

Министри 28 земаља чланица ЕУ почели су данашњи састанак кратком разменом мишљења о ситуацији у БиХ, мада то првобитно није било предвидјено дневним редом.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон оценила је, уочи састанка, да би лидери у БиХ требало да размотре разлоге за забринутост градјана, као и свеукупну економску ситуацију, и покушају да пронадју решење.

(Танјуг)