Прочитај ми чланак

Брисел – примена споразума: Делимичан договор без јасног датума за Србију

0

Dacic ivucic_620x0
Премијер и вицепремијер Ивица Дачић и Александар Вучић постигле делимичан договор у Бриселу на радној вечери са Хашимом Тачијем о напретку у примени Бриселског споразума.

(РТС)
Висока представница ЕУ у петак ће заједно са Штефаном Филеом земљама чланицама упутити писмо о напретку у спровођењу споразума и унутрашњим реформама у Србији.

02:15 – Делегације Београда и Приштине постигле делимичан договор. Наставак разговора ујутро.

00.40 – Кетрин Ештон инсистира да се разговори наставе без обзира на „ситне сате“, написала на „твитеру“ њена портпаролка Маја Коцијанчич.

 23.46 – Радна вечера у Бриселу ушла је у четврти сат.

20.44 – Почела радна вечера у кабинету Ештонове, којој присуствују премијер Дачић, вицепремијер Вучић и Хашим Тачи. Уочи састанка Тачи каже да је оптимиста, Дачић и Вучић без изјава.

Радној вечери са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон вечерас у Бриселу, присуствију, уз премијера Србије Ивицу Дачића и  Хашима Тачија, и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. Током дана у Бриселу су вођени и технички разговори радних група за полицију који су завршени без изјава. 

Извештај Душана Гајића из Брисела (23.10)

Тема вечерашњег разговора, како је раније најавила портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич, су применаБриселског споразума.

„Они ће разговарати у оквиру плана примене који је био усвојен пре неколико недеља“, рекла је Коцијанчич и додала да ће то бити прилика да се направи процена досадашњег напретка у примени споразума из априла.

Према њеним речима, супротно неким медијским извештајима, након вечере се не очекује потписивање било кавог новог документа, а у овом тренутку најважнија је примена споразума.

Коцијанчич је потврдила да ће Ештонова у петак, заједно са комесаром за проширење Штефаном Филеом, упутити земљама чланицама кратко писмо о напретку у спровођењу споразума и унутрашњим реформама у Србији.

„То је у оквиру припрема за састанак Министарског савета који ће идуће недеље бити одржан у Луксембургу“, објаснила је Коцијанчич додајући да садржај писма углавном зависи од онога што ће бити договорено за вечером.

Министри спољних послова ће у уторак у Луксембургу расправљати о додељивању Србији датума за почетак преговора о придруживању.

„Комисија је у свом извештају већ дала препоруку Савету да Србији одобри датум, тако да ће писмо садржати само ажуриране информације“, истакла је Коцијанчич.

 

Ештон: Конкретан напредак у дијалогу

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон саопштила је јутрос да је током дијалога Београда и Приштине на високом нивоу постигнут конкретан напредак и сагласност о многим питањима, укључујући правосуђе, полицију и локалне изборе и да ће о томе обавестити државе чланице ЕУ.

„Урадили смо добар посао и постигли конкретан напредак“, поручила је Ештон у писаном саопштењу и додала да ће о детаљима обавестити државе чланице ЕУ, уочи министарског савета у Луксембургу следеће недеље.

Кетрин Ештон је одала признање Ивицу Дачићу и Хашиму Тачију због одлучности и напорног рада.

„Предузети су конкретни кораци према јасном и одрживом побољшању односа између две стране“, саопштила је портпаролка Ештонове Маја Коцијанчич.

Делегацију Београда предводили су премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић, који нису коментарисали исход ове рунде дијалога.

Хашим Тачи је након разговора изјавио да је дошло до приближавања ставова две стране, али не и коначног договора.

Две стране нису успеле да се усагласе око два кључна питања – струје и телекомуникација.

Састанак је завршен свега неколико часова пре него што ће Ештонова и комесар ЕУ за проширење Штефан Филе земљама чланицама ЕУ упутити писмо о напретку у спровођењу споразума и унутрашњим реформама у Србији.

Технички дијалог по радним групама наставља се данас, а нови сусрет Дачића и Тачија најављен је за 8. јул.