Прочитај ми чланак

БРАНКО ДРАГАШ ЗА „СРБИН ИНФО“: До краја године нас чекају нови избори

0

Branko Dragas ed

Поводом предстојећих парламентарних избора у Србији, редакција „Србин инфо“ је разговарала са Бранком Драгашом, лидером Економског покрета:

 Шта Економски покрет има да понуди граћанима?

– Пре свега нови политички и економски концепт. Нудимо, истовремено, нове људе, стручне и искусне, из земље и расејања који ће зауставити ово распадање државе и изградидити модерну, демократску и богату Србију, без незапослености, сиромаштва, просјачења и бескућника.

У политичком концепту нудимо директну демократију, која би се, након успостављања, пошто живимо у електронском добу, временом претворила у дигиталну директну демократију. То је демократија у којој нема професионалних политичара. У економском концепту нудимо грађанима визију народног или етичког капитализма. Нудимо грађанима Србије убрзани привредни развој, на свим капацитетима које поседује држава Србија. Конкретно, уместо да БДП буде 16 милијарди евра, нудимо да за мање од десет година достигнемо БДП од 230 милијарди евра. Запослили бисмо све незапослене у Србији, преквалификовали 1.710.000 запослених на нови начин тржишног пословања и едуковали их да буду успешни на тржиштима.

Садашњих 781.000 запослених, који примају плате из буџета, преусмерили би да 430.000 људи прође кроз специјалне тренинге за преквалификацију и да их припремимо за рад на тржишту. Нико не би остао без примања, обезбедили би им здравствено и пензионо осигурање, повољне кредите за отварање приватног бизниса и они би, уместо да троше празан државни буџет, пунили буџет и много више зарађивали.

То је потпуно нова промена пословне философије у Србији. Нама треба 3,5 милиона њуди да ради и да направимо БДП 230 милијарди евра, што ће нам донети велике плате, добре пензије и угодан живот. Наш економски програм предвиђа да се подвуче црта и заустави даље тоњење у амбис, а то се може урадити само на један начин , да се прогласи – банкрот државних финансија. Грађани су већ банкротирали, али је потребно прогласити банкрот наших финансија, јер ми не можемо више да издржимо да плаћамо толике камате, главнице и буџетски дефицит. Ове године је све то заједно 7,5 милијарди евра и Србија нема тих пара, па сматрамо да је потребно хитно применити наш економски програм.

То, даље, значи : увођење привремених мера у државну управу на 12 месеци, драстично резање свих трошкова у држави и уштеда 2,5 милијарди евра, репрограм главнице на десет година, камату можемо да плаћамо, свођење буџетског дефицита на нулу, покретање домаће производње, извоза, супституација увоза, запошљавање, смањивање свих пореза, допроноса, накнада и намета привреди, укидање девизне клаузуле, повлачење девизних резерви из света у НБС, укидање обавезне резерве, смањивање референтне камате на 1%, слободно формирање девизног курса и много других оперативних мера које бисмо спровели у држави, уколико грађани Србије препознају да ми једини имамо излаз ове трагедије. Залажемо се за социјално уравнотежено друштво у коме неће бити уравниловке, него ће се радни и креативни појединци богатити на слободном тржишту и читаво друштво ће вући напред.

dragas 12d

Зашто сте се одличили самостално да изађете на изборе? И то први пут?

– Стање у друштву је неподношљиво. Привреда је разорена, грађани опљачкани, обесправљени и сиромашни. Општа апатија и безнађе. Затварати очи пред оваквим стањем је злочин. Ми то више не можемо да трпимо. Први сам 2001. писао шта ће се догодити ако применимо тај економски концепт и то се догодило. Наша историјска обавеза је да зауставимо ову пропаст. То од нас траже наши преци, који су нам оставили независну и слободну државу. То од нас траже наша поколења, које су политички олош, свих боја и идеологија, задужили.

Уместо да наша деца буду робови, оковани дужничким оковима, наш покрет нуди нови политички и економски концепт. Излазимо на изборе, јер је то једини начин да мењамо друштво. Излазимо на изборе сами, јер су сви до сада били на власти и све смо их видели како су неспособни и како краду. Они који нису били на власти су неискусни и затворени у своје предрасуде. Они не разумеју како савремени свет функционише и немају визију развоја Србије до краја овог века. Излазимо у марту јер знамо да ће избора бити и до краја године.

Какав је став Економског покрета о ЕУ интеграцијама?

– Србија је европска држава и ми смо Европи подарили цивилизацију. Данас смо у невољи, јер смо сами криви за неразумевање светских политичких процеса, али томе су значајно допринеле и велике силе. Сматрамо да треба зауставити даље преговоре са бриселском администрацијом и да наш улазак одложимо до 2030. године, када ћемо ми постати изузетно богата земља, уколико се примени наш економски програм. Пошто је ЕУ у колапсу и не зна се шта ће бити са том вавилонском творевином, мислим да је наша понуда ЕУ сасвим прихватљива, јер не желимо да је оптерећујемо са нашим проблемима. Тако ћемо се ослободити свих притисака чиновника из Брисела и имаћемо отворен простор за вођење наше националне политике.

Да ли „Економски покрет“ има шта да понуди и у осталим областима, попут социјалне политике и културе?

– Залажемо се за бесплатну основну здравствену заштиту свих грађана, јер држава мора да обезбеди то за свакога ко је њен држављанин и имамо конкретен програм како би се то спровело. Залажемо се за бесплатно предшлолско, основно, средње и високо образовање, јер је то улагање које доноси брзи развој друштва. Залажемо се да држава уведе електронске социјалне карте за сиромашне, бескучнике и све оне који су социјално угрожени. Сви они морају да имају основнен услове за живот, јер су држављани уређене Србије и ми можемо да зарадимо за све њих , да живе животом достојним савременог човека.

Више од 700.000 инвалида ће имати социјалну заштиту и многи од њих ће бити укључени у привредни препород. Исто ћемо понудити за 1.730.000 пензионера, који могу да буду, својим богатим искуством, корисни у нашем привредном препороду. Предлажемо да се за културу издваја 5 одсто буџета, јер нема економског препорода без културног препорода грађана. Духовни препород ствара братску заједницу, која штити сваког појединца од животних недаћа и наш духовни преображај ће омогућити и наш брзи привредни развој.

(Србин.инфо – Теша Тешановић, Алексеј Димитријевић)