Прочитај ми чланак

БОШКО: Враћам се издаваштву и НВО сектору

0

Остало је још неколико дана до конституисања новог скупштинског сазива, чиме ће значајан број актуелних посланика остати ван парламента.

Немали број досадашњих парламентараца, из опозиционих странака које или нису прешле цензус, или нису ни учествовале на изборима, а који су били на сталном раду у скупштини остаће не само без посла већ и без прихода. Неки су већ у потрази за послом, други се враћају старим занимањима, док скупштински ветерани, попут Војислава Шешеља, Драгољуба Мићуновића, Вјерице Радете могу да рачунају на пензију, бар док не дођу до неког другог извора прихода. Сви бивши посланици са којима смо разговарали ипак тврде да не одустају од политичког ангажмана у оквиру својих странака.

„Чекам радну књижицу из Народне скупштине и враћам се у издаваштво и у НВО сектор. Са групом вишегодишњих пријатеља и сарадника желим да Србију упознам са модерним конзервативизмом и демохришћанским политичким идејама кроз разне интернет форме, часописе, књиге, гостујуће предаваче, округле столове, трибине и друге занимљиве ствари које спремамо за јесен. Србија важи за конзерватитвну средину, што се често интерпретира као нешто негативно, а заправо не знамо шта значи бити конзервативан у позитивном смислу те речи. То није некритично чување старих и превазиђених друштвених образаца, већ опрезно и мудро грађење нових на најбољим традицијама из прошлости. То је, уосталом, духовни и интелектуални темељ политичког деловања Српског покрета Двери, па ћу кроз овај повратак коренима спојити посао и политику“, каже за Данас Бошко Обрадовић, лидер Двери.

Његова страначка колегиница Марија Јањушевић напомиње да већ извесно време преговара за нови посао, као и поједини одлазаћи посланици ДС.

Јањушевићева истиче да је тренутно ангажована на краткорочном пројекту, везаном за слободу медија, а да ће у наредном периоду наставити и да се бави пројектима удружења Трезор, чији је представник, хуманитарним, али и политичким радом.

Посланик Демократске странке Балша Божовић окренуће се приватном сектору. Један је од оснивача регионалне академије за развој демократије, такозване „АДД“.

„Радићемо предано на што бржем и квалитетнијем приступању Западног Балкана Европској унији. Верујем у тај пут и наредном периоду ћу пуно радно време посветити том циљу“, објашњава Божовић за Данас. Заједно са њим на том послу биће ангажоване и посланице ДС и Александра Јерков и Маја Виденовић, док се шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић враћа послу у Поштама Србије који никада није ни напуштао, с обзиром да није био на сталном раду у парламенту.

Бивша посланица ДС Гордана Чомић, како тврди, наставиће да се бори за све у шта верује – за европску Србију, за дијалог, за женска права, за одговорност, за политичку културу.

„Немам странку, немам јавну институционалну или политичку одговорност, имам личну одговорност за вредности које Србији данас недостају. Дакле, наставићу да се бавим свиме што је и иначе део мојих политичких уверења“, поручује Чомићева, док ће њен колега из УДС-а, Ненад Чанак, лидер ЛСВ, само клупу Народне скупштине заменити покрајинском – биће посланик у војвођанском парламенту.

Бивши радикал Немања Шаровић, како тврди, наредни период посветиће стварању модерне и ефикасне политичке организације која ће окупљати, уместо да дели, грађане Србије. Наводи и да су политичка клима, али и целокупни односи у друштву такви да се морају мењати, а да се лажни идоли који о свему самовољно одлучују морају заменити озбиљним институцијама.

Његова дојучерашња колегиница Вјерица Радета, која је финансијски збринута, јер прима пензију, каже за Данас да ће наставити да се бави страначким послом, али и да има велике и озбиљне обавезе.

„На челу сам стручног тима који помаже припрему одбране др Војислава Шешеља и на том послу ћу бити максимално ангажована и надаље“, истиче Радета.

Ана Стевановић, посланица Странке слободе и правде, како каже, вероватно ће у наредном периоду када буде имала више слободног времена уписати неку борилачку вештину, јер слути да ће јој тако нешто у наредним месецима бити најпотребније.

„Посветићу се стварима које волим, а које сам запоставила током протекле четири године. Читаћу, истраживати, учити и писати књиге како оваква галерија ликова која влада над нама никад не би била заборављена. Бавићу се професуром, као и пре, јер је то најбољи начин да се обликују млади људи који ће бити оснажени да препознају зло и који ће се наоружати знањем“, објашњава Стевановићева.

Дијана Вукомановић, посланица Народне странке, истиче да наставља да се бави научноистраживачким радом.

„Посланичко искуство у Скупштини Србије је драгоцена надоградња мог аналитичког, научноистраживачког рада у области политике, којим се бавим готово три деценије. Дакле, професионално остајем у истој области, али бих свакако волела да се фокусирам и на оснаживање жена које почињу да се баве политиком, поготово на локалном нивоу“, истиче Вукомановићева.

Њена страначка колегиница Санда Рашковић Ивић жељно очекује пензију, али и планира да настави са политичким радом. Каже да ће још кратко предавати на Високој струковној медицинској школи пошто догодине пуни 65 година.

„Треба се склонити и оставити у струци простора младима. Дакле, време је за пензију и и већ видим да ћу бити од оних заузетих пензионерки које не знају шта ће пре. Летос сам напунила 40 година радног стажа. Политички ангажман сам обављала волонтерски, а плату за политички рад нисам узимала ни кад сам била председница ДСС. Живела сам од плате у струци. Сад ћу живети од поштено зарађене пензије и самој себи желим да ојадим пензиони фонд дужином примања пензије“, објашњава уз смех Рашковић Ивић, док ће њена бивша колегиница из ДСС Горица Гајић наставити да обавља дужност директорке Центра за социјални рад у Свилајнцу, јер није била на платном списку парламента.

Посланик ДСС Дејан Шулкић, како тврди, бавиће се пословањем породичне фирме.

Приватном бизнису из кога је отишла у посланичке клупе вратиће се и Татјана Мацура, посланица Странке модерне Србије.

„У политику сам ушла из приватног породичног посла који је мој супруг водио док сам ја била у мандату као посланица. Враћам се том послу поново и искрено срећна што мене или моју породицу бављење политиком хлебом не храни. Такође планирам да се више посветим странци и раду на њеној инфраструктури, а поред тога и да проширим теме којима ће се бавити „Иницијатива – Маме су закон“, коју сам пре две године покренула захтевајући измене Закона о финансијској подршци породици са децом“, истиче Мацура, док њен страначки колега Владимир Ђурић тврди да се враћа свом старом послу, осигурању, којим се бави од 1996.

Соња Павловић, самостална посланица, у разговору за Данас о животу после парламентарног каже да ће и даље бити архитекта пројектант, али и да ће наставити са политичким активностима, јер сматра да је грађанска дужност данас борити се против диктатуре коју је консолидовала актуелна штеточинска власт.

„Нисам ни прекидала бављење архитектонским пројектовањем за све време посланичког мандата. Нисам била у радном односу у парламенту, већ сам запослена у свом бироу за пројектовање. То јесте било напорно, али тако јер је посланик присутан у проблематици реалног живота. Цео мој мандат сам уредно плаћала све доприносе и порезе“, закључује саговорница Данаса.

Чека се нови састав

Посланицима одлазећег сазива формално је мандат истекао 3. јуна. Будући да је Републичка изборна комисија резултате избора од 21. јуна прогласила 5. јула, рок да се конституише нови сазив је 4. август. Очекује се да ће та седница из здравствених разлога бити одржана у неком већем простору него што је сала Народне скупштине. Седница парламента Војводине заказана је за 31. јул у хали Мастер у Новом Саду. П. Д.