Прочитај ми чланак

БОШКО председнику САНУ: Коректније је рећи да признајеш лажну државу Косово

0

Реагујући на предлог академика Владимира Костића за решавање косовског чвора, лидер Двери Бошко Обрадовић каже да би било коректније да је председник САНУ отворено рекао да је за независност Косова, зарад додворавања Европској унији.

Да подсетимо, Костић је изазвао велику пажњу јавности најпре изјавама на тему решења косовског питања, а ове недеље и планом у шест тачака, који је изнео у тексту за “Недељник”.

У Костићевом “плану за Косово” се, укратко, тражи: заштита права Срба на Косову и Метохији, заштита културе и историје, постављање овог проблема у шири контекст политичких, друштвених, културних, историјских и демографских питања, затим избегавање изолације Србије по том питању од свог природног окружења, останак на европском путу и да по сваку цену спречимо да будемо “острво окружено ненаклоњеним суседима”.

Међу првима је на овај план реаговао лидер Двери Бошко Обрадовић. Он је овим поводом написао на Твитеру:

“Много је коректније отворено рећи да си за признање независности лажне државе Косова зарад додворавања ЕУ која нас неће и добрих односа у региону на нашу штету, него причати неке празне приче које Србе на КиМ третирају као националну мањину и дијаспору”, написао је Обрадовић овим поводом на Твитеру.


Иначе, велику пажњу јавности почетком 2021. изазвала је и Костићева полемика са владиком дизелдорфским и целе Немачке Григоријем на тему Косова, када је Костић поручио владици да се “остави парола” под којима се Срби осећају херојски. Након што је Григорије рекао да “Костић није у праву и да је Косово наше”, председник САНУ је поручио:

“Ја потпуно прихватам да нисам у праву, али питајте владику да ли је он у праву. Ја сам путовао скоро и прелазио границу, тачно су ми показивали делове улице који нису згодни за шетњу. Било би сјајно да је Владимир Костић потписао Кумановски споразум и Дејтонски споразум и Бриселски споразум, онда имамо кривца и немамо о чему да размишљамо”, рекао је тада Костић.