Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ ЗА РУСКИ СПУТЊИК о председничким изборима у Америци

0

Изгледа као да Трамп покушава на формира нови модел спољне политике САД, и његови ставови у том смислу су много разумнији од ставова Хилари Клинтон, истакао је у есклузивном интервјуу за Руски Спутњик лидер Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић.

bosko-obradovic-sputnik-intervju

Спутњик: Трамп је познат по његовим изјавама да САД немају потребе за специјалним везама са другим државама само зато што су оне демократске, обзиром да су истинску демократске нације слабе, према његовим речима. Он каже да може да формулише појединачне договоре са појединачним државама уместо тога.

Оваква Трампова позиција је последица његовог покушаја да одржи политику „САД пре свега“ као основу читаве кампање, док истовремено сматра старе савезнике САД одговорним јер не доприносе довољно њиховим специјалним односима, мислећи пре свега на Велику Британију, НАТО пакт, па чак и УН. Он се снажно противи масивној имиграцији у САД, што можемо да поздравимо уколико се исти принцип примени на европске државе.

Ово је оно у чему се он не слаже са америчким савезницима. Такође имамо идеју смањивања тензија са Русијом, на коју се такође не гледа благонаклоно у НАТО пакту. Он заправо жели да Америку поново учини великом према његовим речима, што неминовно мора значити још већу војну снагу него што је то сада случај, док истовремено непрестано указује на грешке претходне спољне политике САД у случајевима Ирака, Либије или Сирије.

Изгледа као да Трамп покушава на формира нови модел спољне политике САД, и његови ставови у том смислу су много разумнији од ставова Хилари Клинтон.

Спутњик: Да ли ће Трампов улазак у Овални кабинет значити драстичну промену политике САД према Европи?

Тешко је поверовати да ће се њихова спољна политика према Европској Унији променити, ако имамо на уму да имају потпуну контролу над политичким одлукама у Европи. Примера ради, европске државе немају никакву корист од санкције према Руској Федерацији. Већина људи у ЕУ су такође тога свесни.

Ипак, политичка елита у Бриселу је под директним утицајем Вашингтона, и они не желе ни да чују за могућност укидања санкција. Такође, САД је извозник радикализованих нових људских права, што је веома важан део њихове спољне политике, права које ће на крају довести до поништавања фундаменталних људских права.

Европске нације ово виде и осећају колико је то погрешно, али докле се год политичка елита ЕУ буде постављала у Вашингтону за Европу нема будућности. Заиста се надам да ће Доналд Трамп окончати овај културни и политички империјализам САД, али лично не верујем да је такав сценарио могућ.

bosko-skupstina-srbije

Спутњик: Како је Европе већ подељена по бројим питањима, као што су мигрантска криза, трговински споразуми, Русија, да ли би председник Трамп могао да додатно разједини државе ЕУ?

Оваква каква је тренутно, Европска Унија није ништа друго него огромна бирократска машинерија која је изгубила своје вредности, која је пресекла своје хришћанске корене и идеологију, те и не чуди неефикасност Брисела да се суочи са компликованим проблемима као што су мигрантска криза или однос према Русији.

Велика већина народа у ЕУ не жели да се сукобљава са Русијом и сасвим сигурно не жели радикалне исламисте за своје комшије. Наравно, ако Доналд Трамп постане председник и спроведе у дело намеру да смањи тензије са Русијом, то би могао бити позитиван сигнал земљама ЕУ да учине исто.

Исто се може догодити ако Трамп одлучи да затвори границе САД за нове таласе миграната, као што је обећао. За народе Европе то би значило да је политика Немачке и Француске према мигрантској кризи била погрешна, и да су евроскептичне партије широм Европе заправо у праву када кажу да границе морају бити затворене, а санкције Русији укинуте.

Европска Унија умире, и док се не буде редефинисала, као унија суверених европских нација и држава укорењених у хришћанском наслеђу, она неће бити спасена. Долазак Доналда Трампа у Овални кабинет би могао да убрза тај процес, што можемо само да поздравимо.

Спутњик: Какве промене односа САД и Србије предвиђате у случају да победи Хилари Клинтон, а какве у случају победе Доналда Трампа?

Једно је сигурно, Хилари Клинтон никада неће усвојити пријатељску политику према Балкану, а нарочито Србији. Она је јасан представник интереса мултинационалних корпорација и америчке војне индустрије и она ће наставити да цео овај регион посматра као веома значајну геостратешку позицију према интересима Русије.

Ми Срби никада нећемо заборавити кључну улогу коју је она имала у бомбардовању Србије од стране НАТО снага и успостављању криминалног предузећа, познатијег као независно Косово.

Са друге стране, Трампови позитивни ставови према председнику Путину могу бити од користи за односе Србије и САД. У сваком случају, у говорима Хилари Клинтон се јасно види и чује да ће она наставити са политиком америчке изузетности, која између осталог подразумева војне интервенције, уцене и претње сувереним државама без обзира на међународно право. Између Клинтонове и Трампа, Трамп је много боља опција за Србију.

bosko obradovic dveri u skupstini srbiji

Спутњик:  Да ли ће бити каквих новина или великих промена политике САД ако буде председавала Хилари Клинтон? На основу њених говора у кампањи, чини се да Клинтонова фаворизује употребу силе. Да ли би њен долазак у Белу кућу повећао шансе за војно решавање кризе у Сирији?

Јасно је да је Хилари  Клинтон снажан заговорник агресивне спољне политике САД, што читава њена каријера доказује. Друго је питање има ли воље у естаблишменту САД да се реши криза у Сирији и најбољем интересу сиријског народа. Лично не верујем да постоји. Добар почетак би био укидање санкције, јер се сиријски народ, а нарочито хришћани, налазе у изузетно лошој ситуацији између терористичких напада и тежине економских санкција.

Верујем да нема дугорочног решења за ову кризу без тесне сарадње са Русијом, али се бојим да ће конфликт још више ескалирати уколико Клинтонова постане председник САД. Са друге стране, Трампова изјава у његовом говору о спољној политици о налажењу заједничког интереса са Русијом у борби против Исламске државе представља сигнал наде.