Прочитај ми чланак

Бошко Обрадовић: Сви против „Рио Тинта“ и референдума

0

Данас је испред Уставног суда Србије одржана конференција за медије на којој су говорили председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић и председник УГ „Сви против РИО ТИНТА“ проф. др Душко Кузовић, а тема је била излазак на референдум и гласање против уставних промена, као и противљење даљем раду компаније "Рио Тинто" у Србији.

Бошко Обрадовић: Данас смо овде испред Уставног суда Србије који се самоукинуо и већ годинама под притиском владајућег режима ћути о свим кршењима Устава од стране власти. Тако данас Уставни суд ћути и о скандалозним променама Устава које је покренула једнопартијска Скупштина без опозиције, и о референдуму који се одвија у тоталном медијском мраку у коме не може да се чује страна против уставних промена. Да не говоримо о примеру катастрофалне демократске праксе да се закон о референдуму два пута мења два месеца пре референдума.

Још један велики разлог за противљење актуелној власти и најављеним променама Устава јесте план Владе Србије за отварања рудника литијума широм Србије упркос протестима грађана који не желе уништење животне средине, села и пољопривреде, као и угрожавање здравља становништва. Упркос привременом повлачењу власти пред блокадама главних саобраћајница и падом рејтинга пред изборе, борба против „Рио Тинта” није завршена све док не буде забрањено свако даље истраживање, експлоатација и прерада литијума у Србији. Не само да Вучићева власт од Србије већ 10 година прави страну колонију у којој су привилеговане стране мултинационалне компаније, а од грађана јефтину радну снагу, у којој влада превазиђена економска политика мотања каблова и рударења, а занемарује се наша савремена економска перспектива у информационим технологијама, пољопривреди и енергетици, већ са отварањем рудника литијума власт од Србије прави депонију и јаловиште Европе у коме више неће бити живота. Можда је то интерес странаца који не желе да ископавају литијум и угрожавају животну средину на својој територији, али свакако није интерес грађана Србије који желе да сачувају своју природу и живот у овој држави.

Зато данас Српски покрет Двери и Патриотски блок овде испред Уставног суда позивају све грађане Србије да наставимо борбу против „Рио Тинта” и отварања рудника литијума у Србији, а један важан део те борбе јесте излазак на референдум 16. јануара и гласање против. То ће бити глас против Вучићеве власти, против уставних промена и против „Рио Тинта”.

Душко Кузовић: Одборници Скупштине града Лознице су у четвртак 16.12.2021. године, ставили ван снаге Просторни план града Лознице. Александар Вучић је три дана раније најавио да ће одборници гласати управо како су гласали. Компанија „Рио Сава“, ћерка фирма „Рио Тинта“, је исти дан обавестила српску јавност “да ће се планиране активности на пројекту „Јадар“ наставити”.

Пројекат „Јадар“ већ више од две године озбиљно потреса српску јавност, уништава сеоска домаћинства и дубоко поларизује друштво. Изјава Александра Вучића како ће Скупштина града Лознице гласати је само покушај контроле штете. Већина одборника је најавила да ће гласати против, што је било супротно ставу власти у том тренутку, која се и даље својски се трудила да реалзује обавезе дате страној компанији.

Најава наставка активности „Рио Тинта“ у Србији само ће још више појачати реакцију народа, учиниће протесте бројнијим, наставити да производи пукотине у лажном јединству власти и наставити да осипа чланство и симпатизере владајућих странака.

Александре Вучићу, побуна у Србији ће се завршити онога тренутка када:

Наложите обуставу Пројекта „Јадар“;

Ставите ван снаге “Просторни план подручја посебне намене за потребе пројекта Јадар”;

Поништите све издате истражне дозволе за литијум, и наложите повлачење машина и опреме за бушење са терена;

Вратите намену земљишта из грађевинског у пољопривредно (на простору планираног рудника) која је промењена супротно вољи власника;

Формирате Комисију са задатком да утврди штету екосистему, држави и грађанима Србије од реализованих бушотина, утврди износ штете, утврди одговорне и обезбеди сигурне механизме наплате одштете;

Сви одговорни за пропусте у реализацији Пројекта Јадар (министри и запослени у министарствима, директори јавних предузећа, градоначелници, председници Скупштина градова, начелници округа, стручна лица запослена од општина до министарстава) поднесу оставке и буду изведени пред лице правде.