• Почетна
  • ВИДЕО
  • БОШКО ОБРАДОВИЋ ИЗ МОСКВЕ ЗА СРБИН.ИНФО: Русија је покренула геополитичку револуцију
Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ ИЗ МОСКВЕ ЗА СРБИН.ИНФО: Русија је покренула геополитичку револуцију

0

bosko obradovic ruska tv d

Делегација Двери, предвођена Председником Двери Бошком Обрадовићем, налази се у 7-дневној посети Русији. Ово је прилика да чујемо како Председник Двери види актуелна светска питања са погледом из Москве.

Г. Обрадовићу, какво је расположење у руској јавности поводом руске војне интервенције у Сирији?

Оно што најпре треба нагласити, можда и највећи успех Владимира Владимировича Путина је тај што је вратио достојанство и самопоштовање руском народу и држави. Руси се поново осећају поносним, и то је огроман капитал са којим сада располажу. Повратак Крима у састав руске државе само је спољашња манифестација овог осећаја и хтења. Војна интервенција Русије у Сирији је већ окидач нове геополитичке револуције у свету. Русија поново заузима доминантно место у светским оквирима, предњачи у заштити међународног правног поретка и будући свет се не може ни замислити без руског утицаја.

Нема више униполарног света оличеног у доминацији Сједињених америчких држава које интервенишу и раде шта хоће широм света. Свет је изнова мултиполаран и то је велика нада за читаво слободољубиво човечанство, а посебно мале народе и државе као што смо ми. Јер, ако је Русија вратила Крим под своје окриље, тако и Србија може вратити Косово и Метохију. И, као што је Сирија добила подршку Русије да се одбрани од светског тероризма и политичког преврата споља, тако и Србија може очекивати исту подршку и заштиту. Јер, то је оно што овде у Москви сви политички аналитичари истичу: Русија је једина легитимно присутна у Сирији, јер је позвана од стране државног руководстава Сирије, док су сви други тамо присутни насилно.

Ову војну интервенцију у Сирији руски народ прихвата са апсолутним одобравањем, а војни успеси у том смислу изнова изазивају понос нације. Боравећи ових дана у Москви налазимо се на извору промене светске геополитичке парадигме, са надом да ће у том новом свету предвођеном Русијом доћи бољи дани и за Србију и српски народ.

Како сте задовољни сусретима које сте имали у Москви до сада?

Изузетно сам задовољан, пре свега, учешћем наше делегације на 4. Међународном парламентарном форуму, на коме су покренуте бројне значајне теме. Говорило се о значају очувања међународног права и повратку поверења међу народима, у чему би парламентарци требало да дају свој допринос. Председавајући Наришкин, председник Државне Думе Русије,предложио је и да овај Форум прерасте у нову међународну организацију, што може бити од великог значаја за будућност међународних односа.

Имали смо прилику да кратко разговарамо са Сергејем Наришкином, који се посебно обрадовао због присуства српске делегације, истичући нераздвојност судбинских односа између Русије и Србије. Било је помало тужно и узнемирујуће што на овом изузетно значајном међународном политичком форуму, на коме је присуствовало преко 100 парламентараца из целог света, није било ниједног представника Скупштине Србије, што је само још један у низу доказа да је однос актуелне српске власти према Русији само декларативан и у пракси неделотворан. Форум је био прилика да се сусретнемо и са представницима свих политичких опција Русије: Јединствене Русије, Праведне Русије, Комунистичке партије Русије и Либерално-демократске партије.

Делегација Двери посетила је и седиште Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) у Москви и сусрела се са директором овог престижног института генералом Леонидом Решетњиковим, са којим од раније имамо богату културну и информативну сарадњу. Такође смо посетили сверуску партију Родина и сусрели се са председником Родине и депутатом Државне Думе Алексејом Журављовим, који је на том месту наследио Димитрија Рогозина који је сада потпредседник Владе Руске Федерације задужен за војно-индустријски комплекс. Двери и Родина имају веома блиске политичке ставове по многим питањима и договорено је проширивање партнерскихх односа наше две политичке организације. Посебно бих истакао формулацију да је „Србија западна граница Русијеˮ, коју је у свом обраћању делегацији Двери употребио Алексеј Журављов.

 Бошко Обрадовић са Марион Маресал Ле Пен

Бошко Обрадовић са Марион Маресал Ле Пен

У Москви сте се сусрели и са водећим европским евроскептицима?

Тако је. Запажено учешће на 4. Међународном парламентарном форуму имали су представници водећих европских евроскептичнх политичких покрета, попут Лиге Севера из Италије, Слободарске партије Аустрије и Националног фронта Француске. Заједнички смо учествовали на панелу о мигрансткој кризи и имали веома сличне ставове о опасностима које у Европи ствара ова огромна сеоба народа. На маргини Конференције разговарао сам са Марион Марешал Ле Пен, која је предводила делегацију Националног фронта и договорио њен долазак у Београд идуће године у посету Дверима. Такође, разговарао сам са др Јоханесом Хибнером, европослаником Слободарске партије Аустрије, коме сам честитао на недавном изузетном изборном резултату у Горњој Аустрији. Договорили смо и званичну посету наше делегације Аустрији идућег месеца. Лидер Слободарске партије Хајнц Кристијан Штрахе био је својевремено наш гост на трибини Двери на Машинском факултету у Београду као истакнути европски борац против независности Косова и време је да узвратимо ову посету и ојачамо контакте између наше две политичке организације.

Оно што је дефинитивно општи тренд у европским оквирима јесте политичка анализа Европе после ЕУ. Сложили смо се са свим нашим саговорницима да треба ићи у правцу Де Голове идеје Европе нација и очувања националних и државних суверенитета и различитости, које су под ударом Централног комитета из Брисела. Такође, сви сматрамо да је и Русија европска земља, руска култура је и европска култура, и ови заједнички сусрети разних европских политичких покрета у Москви све су нас само учврстили у овом ставу да је савремена Европа немогућа без Русије.

ПОГЛЕДАЈТЕ: Лидер Двери Бошко Обрадовић дао је интервју за руску телевизију ДЕЊ (ВИДЕО)

 

Шта је још планирано до краја Ваше посете Русији, као и какви су планови за убудуће?

Имаћемо ту част да наша делегација званично посети Московски државни универзитет Ломоносов, најстарији и највећи универзитет у Русији. Видећемо се и са старим и великим пријатељем нашег Покрета Алексејем Комовим, представником Русије у Светском конгресу породица и представником Светског конгреса породица при УН, као и другим лидерима породичне политике Русије која је за нас веома важна као пример за углед. Биће уприличено и низ сусрета са угледним српским привредницима у Москви, а посетићемо и Државну Думу и Московску Думу.

На 4. Међународном парламентарном форуму сусрели смо се и са г. Алексејем Пушковим, шефом Спољно-политичког одбора Руске Думе. Још раније је са њим договорено да ће заједничка делегација Двери и ДСС посетити Крим и Москву, и очекујем да се та посета реализује до краја октобра. Настављамо, дакле, са даљим развијањем свих започетих партнерских односа у Русији и сматрамо да је ово само почетак једног континуираног присуства Двери у Русији.

И за крај, какве утиске на Вас је оставила Москва као град?

Очаравајуће. Први утисак у Москви био ми је да је небо некако ниже и ближе земљи. Град је апсолутно модеран у сваком погледу, али се од сличних светских метропола разликује по огромном броју зелених површина, предвиђених практично на сваком кораку, као и по великом броју велелепнх цркавама, установа културе и музеја. То је џиновски град са православном душом и тај спој је неодољив. Плени и изузетна архитектура из разних времена, одлично сређене фасаде и свеукупни утисак да овај град и ова држава имају озбиљне домаћине који о њима воде рачуна. Зато се радујем посети Московској думи и ближем упознавању са градском администрацијом Москве од које се итекако има шта научити.

Извор: СРБИН.ИНФО