Прочитај ми чланак

Бошко: Брнабић да данас поднесе оставку или предложи новог министра просвете

0

Сутра истиче законски рок да председник Владе у неформалној оставци Ана Брнабић предложи Народној скупштини кандидата за новог министра просвете. Уколико она то уради, то ће бити најбољи доказ да је најава њене оставке и ванредних избора била само медијско фолирање и замајавање грађана.

Друга опција је да Ана Брнабић данас и званично поднесе оставку и да дође до преговора између власти и опозиције у Народној скупштини о прелазној Влади у наредних 6-12 месеци. У истом пакету би се договорило и које изборе имамо и у којим терминима у наредних годину дана. То је једино разумно, мирно и демократско решење актуелне политичке кризе.

У супротном, ако Ана Брнабић упркос јавном обећању данас не поднесе оставку већ предложи новог министра просвете, ако Вучић већ месец дана не прихвата захтеве са свенародних протеста против насиља и власти, онда је једини исправан потез опозиције захтев за Вучићевом оставком. То је иначе и једино што се скандира на свим протестима — Вучићу, одлази! Ако нећемо вечите шетње и да остане све исто, онда нам остаје да позовемо све незадовољне актуелном влашћу за Београд и да се не разилазимо док власт не падне. Уколико се народ не разиђе са београдских улица неколико дана — власт ће пасти. Уколико се разиђемо — власт треба и да остане. Ово је испит за све нас, не само за опозицију већ и за све грађане Србије — да ли смо спремни за промену не само ове корумпиране и недемократске власти већ и комплетног наопаког система вредности и политичког система уопште. Сигуран сам да грађани нису на улицама да Вучић оде а да све остане исто, већ да су на протестима да би се овде све променило из корена и у суштини, да би се променио систем, а то могу обезбедити само нови и некомпромитовани људи који никада до сада нису били на власти.