Прочитај ми чланак

БОРКО СТЕФАНОВИЋ: Вучић и Дачић преговоре о статусу Косова пренели у ЕУ

0

Потпредседник Странке слободе и правде (ССП) Борко Стефановић казао је данас да су председник Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић пренели преговоре о статусу Косова у Брисел, а да су у време када је он био шеф преговарачког тима Београда то били технички преговори.

Стефановић је у емисији „Црвена линија“ на телевизији Н1 рекао да тадашња власт „намерно није пренела разговоре о статусу Косова у Брисел“ и да су тим потезом Дачић и Вучић „дошли на танак лед“.

„Ми смо постигли седам споразума, нису савршени, али нису задирали у суверенитет Србије нити кршили Устав“, рекао је Стефановић о техничким преговорима Београда и Приштине и додао да су административни прелази постављени 1999. године одлуком УНМИК-а, а да је тадашњи преговарчки тим који је водио увео интегрисане прелазе.

Он је такође рекао да тадашњи преговарчки тим није договорио царинске пунктове са Приштином и да су то урадили Вучић и Дачић.

„Делегација Приштине не треба да очекује да је једино решење за косовски проблем то да Србија призна Косово“, оценио је Стефановић и додао да треба обезбедити слободу кретања грађана и робе и да прво косовски и српски парламенти донесу Декларацију о помирењу.

Он је казао да је „скептичан о постизању коначног решења“ и да су „позиције Београда и Приштине сувише удаљене“, као и да свака страна види статус на свој начин.

„Било какво померање граница, било би врло штетно и била би пандорина кутија“, рекао је Стефановић о идеји разграничења и додао да Косово по Уставу и међународном праву јесте део Србије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!