Прочитај ми чланак

Бојан Костреш: Идеја о Војводини „као срцу Србије“ ме престравила

0

bojan-kostres

НОВИ САД – Заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш сматра да је добро што је „војвођанско питање“ једно од централних за странке које излазе на изборе, те оцењује да то значи да су политичари у Србији схватили да је решавање питања Војводине и дефинисање њеног статуса једно од најважнијих питања, не само за аутономију Војводине, него за развој државе Србије и за њене интеграције.

„Док год се ми не договоримо у Србији да ли Србија треба да буде унитарна држава или да буде децентрализована, да ли Војводина треба да има у Србији аутономију и који ниво аутономије, ми ћемо имати један латентан проблем и латентно питање које може да прерасте у проблем, што ми у Војводини сигурно не желимо“, каже Костреш за Танјуг.

Додаје да је сама недавна констатација Ивице Дачића да је „Војводина сада срце Србије“, „нас у Војводини престравила“, јер, како каже, када је Косово „постало срце Србије“ – постало је и проблем који до данас није решен.

„Искрено се надам да је господин Дачић имао лапсус и да он не планира да ‘срце Србије’ премешта у Војводину, јер ми овде проблеме не желимо“, истиче Костреш.

Подсетивши да Лига на изборе излази самостално, са својим програмом и идејама, Костреш каже да управо тиме лигаши желе да поставе питање Војводине на начин да Војводину поставе у центар кампање.

„Ми мислимо да једино Војвођани могу на најквалитетнији и најбољи начин да управљају ресурсима којима Војводина располаже и новцем који се у Војводини заради. Кад кажем Војвођани не мислим само на Лигу, већ на све грађане, све људе у војвођанске администрацији, ко год да је формира“, каже Костреш, мада је уверен да ће се нова војвођанска администрација формирати око Лиге.

Упитан подразумева ли неко будуће решење статуса Војводине промену Устава, Костреш наводи да су садашња решења у највишем правном акту државе лоша, да је Лига упозоравала на то али на нека друга лоша уставна решења.

„За нас је ипак најважније питање војвођанске аутономије, али кад о томе говоримо ми желимо да пошаљемо поруку грађанима Србије да све за шта се залажемо да има Војводина немамо ништа против да то имају и Шумадија, или остали делови Србије“, напомиње Кострес и појашњава:

„Ми не пристајемо да због других војвођанска аутономија буде гашена или уништавана, али немамо ништа против да друге области у Србији имају исте надлежности као Војводина“.

Ово стога, додаје, што Лигаши сматрају да једна децентрализована Војводина има много већу шансу за развој и напредак него што то има данас, „када се све одлучује у Београду“.

Костреш каже да на жалост Србија касни у децентрализацији, те да мора да се суочи с тим питањем, јер, како каже, асипеметричан положај Војводине није проблем само за људе који живе у Војводини већ и за остале у Србији.

У том смислу наводи да се мора узети у обзир чињеница да је Војводина традиционална аутономија, да је први пут израђена 1848, да је кроз различите државе и системе еволуирала и да Војвођани имају право на своју аутономију, али да та аутонимија не сме и неће бити на штету остатка Србије, „напротив, то може само да помогне Србији“.

„Богата Војводина значи богату Србију и јака Војводина значи јаку Србију, а не обрнуто“, закључио је Костреш.

(Танјуг)