Прочитај ми чланак

Боцан-Харченко: У јавности тумачења става Русије по питању КиМ изазвала недоумице

0

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да је став Русије по питању Косова „кристално јасан и добро познат“ и додао да су се у делу јавности појавила тумачења његове изјаве која су „изазвала дубоке неодумице“.

Боцан-Харченко је за данашњу Политику навео да ће се Русија сложити само са оним решењем које ће бити прихватљиво за Србију.

„Остаје отворено питање, какав је циљ покушаја да се искриви, изопачи садржај приступа Русије, да се тај садржај прикаже потпуно обратно“, казао је он и додао да се Русија залаже за постизање компромисног решења између Београда и Приштине на основу међународног права важеће Резолуције 1244 Савета безбедности (СБ) Уједињених нација (УН)

Боцан-Харченко је за Политику навео да ће се Русија сложити само са оним решењем којеће бити прихватљиво за Србију.

Према његовим речима, пажња СБ УН према косовској тематици не сме да се смањује.

„Дефинитивно решење косовског проблема треба да одговара међународном праву. Будући да се ради о обезбеђивању међународног мира и безбедности, такво решење треба да буде одобрено од стране СБ УН“, рекао је Боцан-Харченко.

Он је Политици изјавио раније (издање листа од 9. маја) да дефинитивно решење косовског питања треба да буде утврђено у Савету безбедности Уједињених нација доношењем нове резолуције која би заменила важећу Резолуцију 1244.

„Непроменљива пажња СБ УН према косовској тематици један је од предуслова регулисања проблема“, рекао је тада Боцан-Харченко за Политику.