Прочитај ми чланак

БИВШИ МИЛОВ ПРЕМИЈЕР, а садашњи опозициони посланик се частио лимузином од 42.000€

0

Посланик у Скупштини Црне Горе Душко Марковић пријавио је средином прошлог месеца Агенцији за спречавање корупције да је постао власник нове лимузине “волво С90”, коју је платио више од 40.000 евра.

Из документације, коју је према Закону о слободном приступу информацијама, добила невладина организација Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС), ова трговина Марковића је коштала 42.000 евра.

Душко Марковић Фото: АП

Посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) није одговарао на питања “Вијести”, између осталог, на који начин је финансирао нови луксузни аутомобил металик-црне боје са мотором који је дизел/хибрид. На сајту овлашћеног заступника се наводи да, између осталог, овај модел аутомобила нуди паркинг камеру и помоћ при паркирању, а произведен је 2021. године.

Директор Истраживачког центра МАНС-а Дејан Миловац истиче да је Марковић као јавни функционер дужан јавности до у детаље да објасни порекло новца за куповину.

”Имајући у виду, с једне стране, да његов имовински картон за претходну годину показује да он није могао из редовних прихода да то приушти, а с друге стране да немамо информацију о томе да ли је у међувремену подигао кредит или на неки други начин обезедио та средства,” казао је Миловац.

Према последњем редовном годишњем имовинском картону, Марковић је прошле године приходовао непуних 28.000 евра, а на крају прошле године на текућем рачуну имао је уштеђено 12.655 евра.

У последњој години премијерског мандата Марковић је углавном примао плату од мало више од 1.770 евра, а још 356 евра месечно као председник Владиног Савета за приватизацију и капиталне инвестиције.

Након пораза на прошлогодишњим парламентарним изборима и избора Владе Здравка Кривокапића почетком децембра, Марковић је пријавио прву посланичку плату од непуних 1.800 евра. Истог месеца, из Фонда ПИО је пријавио приход од непуних 950 евра.

Законом о спречавању корупције прописано је да је јавни функционер дужан да посебним извештајем пријави свако увећање имовине вредности преко 5.000 евра.

Марковић је у законском року пријавио увећање имовине.

У картону се као основ стицања наводи куповина, али нема других детаља.

”Марковић је Агенцији, уз извештај о приходима и имовини који се односи на увећање имовине преко 5.000 евра, доставио детаљне податке о основу стицања путничког моторног возила марке ‘волво С90’, што је потврђено у току провере, која је поверљиве природе”, казали су из институције на чијем је челу Јелена Перовић.

Из МАНС-а поручују да Агенција својим одговором, а Марковић неодговарањем на питања “отварају огроман простор за спекулације и за нагађања одакле је порекло тог новца”.

”Ово је само наставак начина на који Агенција заправо штити не јавни интерес, него приватност јавних функционера на који они немају право када је у питању интерес јавности да зна одакле конкретно Марковћу новац за аутомобил вредан 42.000 евра”, казао је Миловац.

Миловац додаје да и постојећа легислатива, али и начин на који је Агенција спроводи иде више у корист јавног функционера који евентуално имају нешто да сакрију него што је у корист јавног интереса, односно права грађана да зна.

”А нема спора да је јавност заинтересована, имајући у виду све оно што смо могли до сада да видимо када је у питању животни стил високих јавних функционера. А најчешће код високих јавних функционера бивше власти можемо да видимо ту огромни разлику између онога што су њихови званични приходи а шта је њихов животни стил, који се огледа у некретнинама, аутомобилима и уопште начину на који живе они и њихове породице”, казао је Миловац.

Садашњи посланик, а бивши премијер није имао свој аутомобил у последњих петнаестак година, види се из имовинских извештаја који су доступни на сајту Агенције.

Када је у питању покретна имовина пријавио је да је власник осам комада ватреног оружја – шест пиштоља, револвера пушке, који су произведени између 1990. и 2005. године.

У последњем редовном годишњем имовинском картону пријавио да је власник стамбеног простора од 103, помоћног објекта од 32 и гараже од 27 метара квадратних које је стекао разменом. Поред тога је разменом стекао и 2.049 метара квадратних земљишта. Остатак имовине је стекао наслеђем, четвртину куће од 72 и пашњака од 25.882 метра квадратна, као и осмине пашњака од 10.630 метара квадратних.

Марковић није дао АСК-у сагласност за увид у банкарске рачуне.

У време док је Марковић био премијер, купљена су два идентична “мерцедеса мајблах С650”, плаћена из касе АНБ 1,3 милиона евра, а један је користио он.

Кривокапићева Влада је на почетку мандата саопштила да ће ова возила продати, али то ни после девет месеци још није учинила.