Прочитај ми чланак

БИВШИ БРИТАНСКИ ДИПЛОМАТА ТВРДИ: Република Српска ће се одвојити од БиХ

0

Сматрам да ће се Република Српска коначно одвојити од Босне и Херцеговине, каже Тимоти Лес, директор тинк-тенка Нова Европа и бивши британски дипломата.

Разлози за то су, каже, двоструки.

Тимоти Лес; Фото: YouTube Printscreen @ Danube Institute

– Један је што су Срби екстремно незадовољни заједничким животом, осећају да им је безбедност угрожена под политиком Сарајева, и дубоко су повређени наметнутим одлукама, нарочито током управе Педија Ешдауна, која их је додатно одвојила од БиХ. Други разлог због кога ће се одвајање и догодити је промена међународног окружења – каже он.

Како наводи, последњих двадесет година Запад је имао надмоћ над Босном и држао све опције затвореним, што значи да чак и ако су босански Срби желели да се дистанцирају од Сарајева, то им није било дозвољено.

– Данас се Европска унија суочава са пропадањем и минималним утицајем који има у Босни због чињенице да не планира проширење. Интересовање САД за Балкан данас пада. То ствара ситуацију у којој босански Срби имају прилику да погурају своју идеју одвајања – прича он за НИН.

Објашњава и да је донедавно ЕУ била „регионални полицајац“, који је ту одговорност у последњој деценији преузео од САД. Начин на који ЕУ приморавала на реализацију одређених политика текао је с изговором стицања чланства.

ЕУ има новца, али нема ауторитет

– Другим речима, ЕУ је овом региону понудила шансу да се придружи тој организацији ако сахрани националне фрустрације. У неком смислу је то чак и остварено. Председник (Александар) Вучић ради на постизању компромиса са Приштином, умирује босанске Србе, највише зато што жели чланство у ЕУ. Међутим, ова фаза историје је сада готова. ЕУ је у стању неповратног пада, па је понуда о чланству повучена. ЕУ има мало да понуди овом региону осим новца, па самим тим нема ни ауторитет – наводи Лес.

Казао је и да у вези са тим постоји ризик од конфликта, „нарочито у Босни, где су емоције веома интензивне“. Казао је и да не верује да ће промена граница у једном месту „повући ногу“ за остале земље.

– У супротном би 2008. године Република Српска прогласила независност, након што је то учинило Косово – каже.

Он се осврнуо и на актуелну ситуацију у ЕУ, за коју каже да „личи на последње дане Југославије, где је свако могао да види да проблем постоји и да је тој земљи потребна реформа, али нико ни са ким није могао да се сложи како држава треба да се реформише“.

Чланство у ЕУ није реалистичан циљ

– Стварно чланство у ЕУ није реалистичан циљ, јер је криза у ЕУ сваког дана све очигледнија – каже он, и наводи да, како се криза у ЕУ продубљује, „Србија се мора усредсредити на себе“.

По њему, то значи ојачавање институција, економије, изградњу дипломатских односа, не само са САД, већ и са Русијом, Кином, Турском, као и поновно упостављање као кључне државе у овом делу Европе….

– Претпостављам да ће се као део тог процеса Србија поново фокусирати на успавани циљ уједињења различитих територија насељених Србима у региону – прича Лес.

Нисам за поделу, подржавам стабилност

Казао је и да је утисак да се догађаји између Београда и Приштине убрзавају, „али не због америчког фокуса, већ због његовог недостатка“. Интервенције САД су неспретне, њено ангажовање је слабо, и циљ је „једноставно завршити посао“.

Навео је и да је за њега „кључ“ да се статус Косова реши да би и Србија и Косово могли да се развијају као нормалне државе. Бивши британски дипломата каже и да не заговара поделу, већ да подржава стабилност.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!