Прочитај ми чланак

Бирачи уписани и на броју нула: Спрема ли се крађа и у Нишу?

0

Да ли се пред локалне изборе у Нишу припрема сценарио виђен у Београду? Фантомски бирачи - пријављени на истој адреси, чак и на уличном броју нула, који не постоји.

Посланици са листе „Србија против насиља“ тврде – на више од 100 адреса у Нишу, назив улице и кућни број – нула. Пријављено је, кажу, на стотине бирача. Покушали су да од надлежних служби добију објашњење. Кажу, безуспешно.

– По Закону о регистру пословних јединица и адресном регистру, кућни бројеви почињу бројем 1, односно 2 са парне стране – каже Јелена Милошевић, народна посланица Странке слободе и правде.

Али, без обзира на то, у Улици 1.300 каплара у нишком насељу Паси Пољана, на броју нула станује 126 људи, ако је веровати бирачком списку који је важио за децембарске парламентарне изборе.

Комшије – никад чуле.

Нешто даље, у истом насељу, на адреси Глигорија Ђака број нула – 39 станара.

Грађани Ниша не знају за такве адресе са бројем нула.

– Не нисам чула да постоји нула, први пут чујем. Ни у граду нема нуле.

– Ја се никад нисам сусрео са бројем нула, нити сам имао поруџбину са таквих адреса, ни овде ни у граду – каже Лазар Тасић, достављач.

– Ова улица што иде према цркви, 1а има, и 1 б, одатле креће. Вама треба нула? Не знам.

Ни у Улици Бабичког одреда није пронађена кућа са бројем нула. Неколико је објеката са бројем 2, али нуле нема иако је у бирачком списку 23 људи пријављено на ту адресу.

Ни становници те улице не знају за адресу са бројем нула.

– Никада нисам чула, обично иде нула са неким бројем испред, али само нула не.

– Нула? Смешно ми је. Нула?

У центру Ниша, уз сам Трг краља Милана је једна од најпознатијих нишких улица – Седми јули.

Новинари Н1 се налазе на њеном самом почетку. На броју нула пријављен је један гласач. На броју два налази се први објекат – Градска кућа, односно, кабинет градоначелнице.

– Можда је та нула фонтана или градска чесма, с обзиром на то да стамбеног објекта са бројем нула нема – наводи Јелена Милошевић из ССП-а.

Стамбеног са нулом, свакако не. Из опозиције тврде – наставиће да траже ко је настањен на таквим адресама, јер се приближавају локални избори.