Прочитај ми чланак

Библиотека Била Клинтона: Уклањање Милошевића подржао и Путин

0

Желео сам да знате да је право време да он (Милошевић) напусти сцену, рекао руски председник у разговору са Билом Клинтоном

Библиотека Била Клинтона објавила је нову групу докумената из времена Клинтоновог председниковања.

Међу декласификованим документима налазе се и неки који бацају ново светло на догађаје у Београду од 5. октобра 2000. и њихов карактер.

Сматрало се да је 5. октобар и уклањање тадашњег председника Слободана Милошевића ствар из које стоји само запад, САД, и НАТО. Сада се показује их је у томе подржала и Русија.

Наравно, ово је амерички записник, а постоји и руски за који се не зна шта садржи. Не може да се одбаци и да тренутак у коме су ови транскрипти објављени може да има и актуалну конотацију повезану са српско – руским и српско – америчким и руско – америчким односима.

Амерички председник позвао је телефоном после одржаног првог круга избора у СР Југославији, 30. септембра 2000. руског председника Владимира Путина и замолио да да разговарају о Југославији.

Они су већ раније, на заседању Генералне скупштине УН, 6. септембра разговарали о Југославији. Тада је Клинтон замолио Путина да лично прими Мила Ђукановића како би послао „снажан сигнал“ Милошевићу, да због бојкота избора не покушава да уведе војску у Црну Гору, уведе ванредно стање и одложи изборе.

Путин је рекао да ће се с Ђукановићем срести секретар Савета безбедности, Сергеј Иванов.

У телефонском разговору, Клинтон је рекао Путину да „готово сви прихватају чињеницу да је опозиција победила на изборима“.

Клинтон се онда обратио руском председнику:

„Мислим да је најбоље да покушам да натерамо Милошевића да оде, али мислим да си ти једина особа која то може да учини. Знам да је за тебе тешка ситуација, али оно на шта бих те подстакао јесте да му пошаљеш приватну, а не јавну поруку, са захтевом да желите да оде и јасно ставите до знања да ће Русија подржати вољу људи. Мислим да би то јавно требало рећи. Чини ми се да имамо избор између насилне и мирне транзиције. Једина држава на свету која у томе може да одигра одлучујућу улогу јесте Русија, јер знају да треба да вам се обрате након што се све ово заврши да би наставили да имају солидне односе“.

Путин је рекао да ће он бити „апсолутно искрен“ и да неће бити потребно да се проверава даље оно што буде рекао, додајући да је деловао у складу са споразумом који је постигнут на Окинави.

Путин је обавестио Клинтона да је разговарао с немачким канцеларом Шредером и да ће „бити друга особа која сазнаје ове информације“.

„Предложио сам да имамо састанак у Београду између једног од наших високих представника, попут саветника за националну безбедност или министра спољних послова и представника опозиције, али је он (Коштуница) одбио такав састанак. Он је одбио контакт са нама, али у основи ћемо вас обавестити о нашој позицији. Већ смо му јасно саопштили наш став да не желимо да будемо сатерани у угао или да будемо приморани да подржимо посебно недемократска решења ситуације“, рекао је Путин.

Затим је додао да је „право време да Милошевић напусти сцену“: „Желим да буде јасно да не одступамо ни са једног правца у сарадњи са вама као нашим партнером. Али желео сам да знате да је право време да он (Милошевић) напусти сцену. Нисам сигуран да ће то учинити“, закључио је руски председник.

Он је затим разрађивао идеју да опозиција пристане на други круг, али да буде сигурно да ће Коштуница да победи у другом кругу.

„Милошевићу би преостала само једна шанса, то је изборна крађа, а нико не може са сигурношћу да каже да ће покушати да прибегне тој акцији или гарантује да неће“, приметио је Путин.

Он је предложио да Москва пружи веома јасну подршку кандидату опозиције.

„Могли бисмо позвати лидера опозиције у Москву. Тада би се овде с њим састао Иванов, наш министар спољних послова. Вероватно бих и ја могао да га позовем и разговарам с њим телефоном. Док би био овде у Москви, могао би да изјави да је спреман да изађе у другом кругу избора, под условом да Милошевић дозволи верификацију, а можда чак и међународне посматраче, како на нивоу бирачких места, тако и пребројавања гласова. Тај став би имао апсолутно званичну и јасну подршку са наше стране“, рекао је Путин.

„Уколико Милошевић одбаци такав став, тада ћемо без икаквог оклевања осудити његове поступке. Сама чињеница да је лидер опозиције био у посети Москви и овде водио разговоре на највишем нивоу, показала би нашу врло јасну подршку и вероватно би му донела пет до седам одсто гласова. Мислим да у таквој позицији немамо шта да изгубимо, али добици су врло јасни. Желео бих поново да подвучем са наше стране, ово би се свуда сматрало врло јасном и недвосмисленом подршком опозицији“, прецизирао је Путин.

Након што је Путин још детаљније елаборирао ове идеје, Клинтон је упитао:

„Значи, верујете да би га, ако га позовете и он то прихвати, то послало јасан сигнал подршке поштеним изборима и да вам није проблем да он постане председник?“

Путин је одговорио: „Апсолутно“.

Клинтон: Да питам и ово. Мислим да ово има вредност, све док не даје времена Милошевићу да украде изборе. Али желим да ти поставим још једно питање. Како ћемо га извући одатле?

Путин: Мислиш, како да га склонимо?

Клинтон: Да. Ако се плаши да оде с власти?

Путин: Мислим да могу попричати с њим и пренети му да међународна заједница неће ово замерити и неће бити акције против њега. Али желео бих да разговарам о овоме даље и мислим да му ово треба поново објаснити.

Клинтон: Али да ли би могао да остане у Србији? Да ли би га пустили негде другде?

Путин: Мислим да би било боље да остане у Србији.

Клинтон: Да, и ја такође, само не знам каква је тамо клима.

Путин: Искрено, не знам, наравно, али можда би желео да оде. То је могући потез с његове стране, али не знам. Ми не желимо такав поклон. Зашто га не бисмо послали у Америку?

Клинтон: Да, знам на шта мислиш. Да размислим о овоме. Једино због чега се бринем је да касније не желимо да изгледамо као да смо преварени да бисмо му помогли да украде изборе. Такође не бих му пружио то као изговор да уведе војно стање, па морамо убедити војску да не пристаје на то. Ако би желео да нападне Црну Гору, то је други изговор за одлагање избора. Велики проблем је…

Путин: (Прекидајући): Верујем да сте у праву што таква опасност заиста постоји. Међутим, сматрао бих да ако лидер опозиције дође овде и Русија изрази свој став без икаквих неизвесних израза, да се Милошевић не би усудио на такав план или акцију са своје стране.

Клинтон: Па, слажем се да би било теже, отежао би му крађу избора.

Путин: Па, као што сам рекао, наравно да не можемо да гарантујемо ово сто посто, али оно што можемо је да му поставимо захтеве и ако се он не повинује, тада ће опозиција имати више оправдања у одлуци да не изађе на други круг избора. Моћи ћемо да кажемо „Да, захтеви опозиције су сасвим оправдани“. То би било апсолутно у складу са нашом унутрашњом политичком позицијом. На нашим изборима опозиција би била присутна у свим фазама избора, укључујући бројање гласова.

Клинтон је потврдио да би „сигурно помогло“ то што предлаже руски председник. Путин је посумњао да ће поновни разговор с Милошевићем „резултирати да добровољно пристане на поновно бројање и повуче се. Верујем да за то нема шансе“, закључио је руски председник. Онда је навео да му је „Коштуница рекао да ће поново покушати да увери Милошевића да је потребно поновно бројање гласова“, Путину се то чинило као узалудан покушај.

Клинтон је рекао да га охрабрује то што је чуо и да је важно да зна (Милошевић) да му Русија неће дозволити да се извуче са крађом избора.

Путин: Важно је да не буде у могућности да то искористи као кеца из рукава и да покушава да спекулише са нашим ставом. Важно је да сви у Југославији стекну јасну слику о нашој позицији. То је важно.

Двојица председника су се на крају договорила да остану у контакту овим поводом и да проуче још нека решења, тако да је могућно да ово није последњи разговор о Милошевићевој судбини и догађајима од пре 20 година, 5. октобра 2000.