Прочитај ми чланак

БЕЗ ПРЕДСЕДНИЧКИХ ИЗБОРА У 2016.г., ванредни републички избори и промена Устава извесни

0
 Александар Вучић и Томислав Николић одлазе из зграде председништва(Танјуг)

Александар Вучић и Томислав Николић одлазе из зграде председништва (Танјуг)

Председнички избори 2016. године неће бити одржани, речено је Данасу у Влади Србије. Према речима саговорника Данаса, Aлександар Вучић не планира да иницира избор новог шефа државе, односно да покуша да направи такав договор са председником Србије Томиславом Николићем.

Председнички избори 2016. године неће бити одржани, речено је Данасу у Влади Србије. Према речима саговорника Данаса, Aлександар Вучић не планира да иницира избор новог шефа државе, односно да покуша да направи такав договор са председником Србије Томиславом Николићем. Када је реч о одржавању ванредних републичких избора, заједно са локалним и покрајинским, они су, како тврде саговорници Данаса, извесни. Како сазнајемо, након ванредних републичких избора, следи промена Устава Србије, која би могла да буде у смислу преиначења одредби у вези са избором председника државе непосредно на биралиштима – у систем који одређује избор шефа државе у парламенту.

Љајић можда са СПС

Председник Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић изјавио је државној агенцији Тањуг да им је СНС први избор за коалициону сарадњу на предстојећим локалним и парламентарним изборима, а СПС други у колико се не направи договор са напредњацима. Према његовим речима, СДПС и СПС су на последњим покрајинским изборима ишли заједно и освојили више од 11 одсто гласова.

Наизвеснији месец да одржање локалних, покрајинских и ванредних парламентарних избора је април. Спекулације о могућим председничким изборима и отоме ко би били кандидати на њима, подгрејане су услед могућности преиспитивања коалиције напредњака и социјалиста. Штампа спекулише о могућности да, у случају да буду расписани и председнички избори, СНС и СПС изађу са заједничком листом кандидата, али да би услов био да Дачић подржи Николићеву кандидатуру за председника.

У случају општих избора на свим нивоима фокус кампање би био на председничком кандидату, што, према проценама на делу опозиционе сцене, не одговара премијеру Вучићу. Занимљиво је да су готово истовремено кад и те спекулације, објављени налази истраживања јавног мњења, према којима лична Вучићева популарност премашује и висок рејтинг СНС, односно да је он прихватљив и бирачима који не би гласали за напредњаке.

У кабинету премијера Србије Данасу је речено да председник Владе не зна о чему потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић жели да разговарају и направе договор, односно тврде да се лидер СНС и СПС још нису срели. Такође, неизвесно је када ће тај разговор уследити, јер још није договорен, иако је премијер рекао да ће са Дачићем разговарати ове седмице.

Подсетимо, Ивица Дачић рекао је на седници Председништва СПС у среду, да ће од премијера Aлександра Вучића затражити хитан састанак о будућој сарадњи социјалиста и СНС, а „у интересу Србије и њене будућности“. „За будућност и стабилност Србије од кључне важности су односи и сарадња СПС и наших коалиционих партнера Партије уједињених пензионера Србије и Јединствене Србије са СНС“, навео је Дачић на седници Председништва СПС.

Вучић му је сутрадан одговорио да му није јасно због чега му се Дачић обраћа преко медија, али је истакао ће се у током недеље састати и разговарати и са представницима СПС, али и Покрета социјалиста, на иницијативу лидера те две странке.

На питање новинара да ли је задовољан сарадњом са СПС, да ли це она бити настављена и да ли је било речи о коалицији, Вучић је прецизирао да „нису причали о коалицији“. „Уопште не знам ни зашто бисмо то радили, јер нисам добио никакав предлог“, рекао је Вучић и додао даје он лично иначе увек незадовољан само собом и да се тако постижу најбољи резултати. Сам Дачић је потом на седници Главног одобра СПС у четвртак навео да је реч о састанку какав су раније уприличавали са коалиционим партнерима на крају године, да би анализирали рад и направили даљи договор.

О председничким изборима заједно у пакету са републичким, локалним и покрајинским увелико се извештава у медијима. То је био и повод и да многи потенцијални кандидати почну да обелодањује своје намере о евентуалној кандидатури. Према сазнањима Данаса, постоје бројни неформални контактни на опозиционој сцени, али се истиче да прво треба договорити блокове и сазиве за наступ на изборима, а потом о евентуалној подршци председничком кандидату.

dacic objasnjava jpg

Дачић: Са СНС на изборима било би досадно

– Лидер социјалиста Ивица Дачић рекао је у Новом Саду да је та партија спремна за локалне и покрајинске изборе, али и за евентуалне парламентарне или председничке.

Он је демантовао је медијске наводе појединих медија да део СНС захтева од СПС-а да заједно изађу на изборе.

Према његовим речима, уколико би СПС и СНС изашли заједно на изборе, освојили би „минимум 60 до 70 одсто гласова“.

„То значи да би избори били досадни, а ми не желимо да избори буду досадни, и зато ћемо на њих изаћи са својим традиционалним коалиционим партнерима“, рекао је председник социјалиста.

Извор: Дневни лист Данас