Прочитај ми чланак

Марко Јакшић: Београд само силом и репресијом може наметнути споразум

0

marko-jaksic-foto-03-alo-aleksandar-stankovic

(Срна)

Власти из Београда једино силом и репресијом, у садејству са приштинским властима, могу Србима са севера Косова наметнути споразум Београда и Приштине парафиран у Бриселу, рекао је  потпредседник Заједнице српских општина на Косову и Метохији Марко Јакшић.

Јакшић сматра да је реч о испуњавању обавеза премијера Србије Ивице Дачића и првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића према ЕУ.

„У овом тренутку Дачић и Вучић могу само репресијом покуштати да наметну споразум, а то би значило избијање сукоба, не више са Приштином, него унутар Србије, јер је север Косова – Србија“, рекао је Јакшић.

Он је подсетио да је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин јавно рекао да је високи представник ЕУ Кетрин Ештон на састанку у Бриселу упозорила Дачића и Вучића да ће она, уколико пропадну преговори, остати без посла, а они без функција.

Јакшић каже да ниједан Србин са севера Косова неће прихватити „срамну улогу члана тима за примену бриселског споразума и предају Косова и Метохије ратном злочинцу Хашиму Тачију“.

Са овом оценом сагласан је и председник општине Зубин Поток Славиша Ристић који наглашава да питање како ће споразум бити имплементиран на северу Косова треба упутити Дачићу и Вучићу и онима који су спремни „да издају сопствени народ и потпишу капитулацију Србије“.

„Народ је јасно рекао `не` косовским институцијама и `не` бриселском споразуму. Све док је апсолутна воља народа таква, не постоји други начин да се споразум наметне изузев репресијом и применом насиља“, истиче Ристић.

Он је поручио да је спреман да оде на сутрашњи састанак у Београд и да чује Вучићево образложење, али да није спреман да народ убеђује да промени став и прихвати косовске институције.

„То морају учинити Дачић и Вучић“, рекао је Ристић, додајући да се плаши да су у овом тренутку Косово и Метохија и север покрајине „затворена кућа за Дачића и Вучића“.