Прочитај ми чланак

Београд мимо УН демонтирао Србију на КиМ, а сад „кука“ и тражи да се умеша СБ УН

0

vulin_panticr

Влада Србије затражиће одржавање седнице Савета безбедности УН због најаве формирања оружаних снага Косова и погоршања безбедносно политичке ситуације на Косову и Метохији, рекао је данас министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин.

Он је, на конференцији за штампу у Влади Србије, изразио дубоку забринутост Владе због погоршања безбедносне политичке ситуације на Косову и Метохији, почевши од каменовања српских ходочасника у Ђаковици, па до забране уласка грађанима Србије на Косово, за шта, како је казао, још нигде нисмо могли да чујемо јасну и одређену осуду оваквих скандалозних и вандалских дешавања.

Вулин је казао да сматра да мора да забрине читаву међународну заједницу најава преласка косовских безбедносних снага у косовску војску.

„То је неприхватљиво и противно резолуцији 1244, у којој се јасно каже да не може да постоји војска на простору Косова и Метохије. То је територија под управом УН и може да постоји само једна оружана сила, а то је KFOR“, поручио је Вулин.

Он је истакао да Влада Србије тражи хитну седницу Савета безбедности на тему поштовања Резолуције 1244 и најновијих дешавања на Косову и Метохији. Насиље, према његовим речима, као да је постало свакодневница на Косову и Метохији, усмерена је према Србима.

С тим у вези је поменуо и хапшење у Штрпцу, задржавање Срба у притвору и поред писмених гаранција владе Србије, забрану уласка министара владе Србије на простор Косова и Метохије и јучерашњу несхватљиву, немогућу за оправдати, забрану уласка предстваницима ДС С.

Вулин је осудио јучерашње паљење српске заставе на пријатељској утакмици репрезентација Приштине и Хаитија.

Он је подсетио да је у јужном делу Косовске Митровице, пре пријатељске утакмице, која је договорена и организована у складу са правилима FIFA, према којим не може да буде никаквих ознака државности Косова, па чак није било ни заставе FIFA, а на дресу Косова је морала да буде звездица величине слова „О“, запаљена је српска застава.

„Све је договорено, а онда као захвалност за то што је ФСС рекао да нећемо да бранимо ничијој деци да се баве спортом, али да нећемо ни да дозволимо да спорт постане предмет решавања статусног питања и политике, запаљена застава Србије, јавно, тако да Срби у северној Митровици могу да гледају како гори“, истакао је Вулин.

Он је критиковао што је изостала реакција, наводећи да нисмо видели реакцију међународне заједнице – ни Приштине, а ни FIFA.

„Очекујем барем да FIFA реагује“, додао је министар.

Он је истакао да међународна заједница треба да каже да ли је прихватљиво палити српску заставу и вређати осећања једног народа.

„Осуђујем на најоштрији могући начин овај чин“, нагласио је Вулин.

(Тањуг)