Прочитај ми чланак

БЕОГРАД: Део опозиције већ спремна за избори

0

Термин избора у главном граду још није одређен, али је део опозиције спреман. Кампању ДС води Балша Божовић, код радикала главни Миљан Дамјановић

НАКОН разлаза са Сашом Јанковићем, демократе су консолидовале редове и спремају се за самосталан наступ на београдским изборима. За председника изборног штаба већ су изгласали Балшу Божовића, шефа посланичког клуба ДС у републичком парламенту.

Божовић је најавио да ДС „припрема неко изненађење“ на предстојећим изборима и казао да се и даље залажу за јединственог кандидата опозиције, али и да уколико се то не деси, демократе остају спремне за самосталан излазак.

Напредњацима, који са социјалистима управљају престоницом, не жури се превише да формирају изборни тим, који ће приволети Београђане да им дају глас. Дарко Глишић, председник ИО СНС, каже нам да ће о томе одлучивати тек после Нове године. То би могао да буде и сигнал да се неће журити са изборима у главном граду, већ да ће се сачекати редован термин – пролеће следеће године.

Иста слика је и код социјалиста. Њихов функционер Никола Никодијевић нам каже да ће изборни штаб активирати тек кад се распишу избори, а очекују их следеће године.

– Ми радимо на пословима битним за Београђане и немамо времена за странчарења – био је сажет Никодијевић.

ЗА УБЕЂИВАЊЕ НАЈМАЊЕ 45 ДАНА СКУПШТИНУ

Београда чини 110 одборника, а прописано је да кампања траје најмање 45, а најдуже 60 дана од дана расписивања. Претходни избори одржани су у марту 2014. године.

Радикали су још пре неколико месеци огласили да ће њихов кандидат за градоначелника бити посланик и председник београдског окружног одбора Миљан Дамјановић. Код њих је страначким статутом већ одређено да на челу изборног штаба за престоничке изборе буде човек који предводи београдске радикале, а то је управо Дамјановић.

– У кампањи ће учествовати и председник странке и цео Извршни одбор, а већ сваке недеље одржавамо састанке окружног и општинских одбора – каже нам Дамјановић. – Кад се распишу избори, изаћи ћемо пред јавност са целим тимом и представити нашег кандидата за сваку функцију у граду – од секретара до градоначелника.

У централи Покрета слободних грађана, чији је лидер Саша Јанковић, рекли су нам да нису још одредили ко ће им водити кампању.