Прочитај ми чланак

БАСАРА о ВУЧИЋЕВОМ ДИЈАЛОГУ у ВЕЗИ КОСОВА: „To je млаћења празне сламе”

0

Готово сигуран да ће тај дијалог о КиМ - уколико до њега уопште дође - бити још једно од безброј ''млаћења празне сламе'' и пребацивања одговорности са једне на другу страну, каже књижевник Светислав Басара.

Циљ најављеног дијалога, ако до њега уопште дође и ако уопште да неке резултате, у шта, иначе, сумњам, требало би да буде постизање консензуса о томе да смо сви, не само политичке партије, одговорни за све што нам се догађа, каже за Тањуг књижевник Светислав Басара поводом иницијативе председника Aлександра Вучића за широки друштвени дијалог о Косову и Метохији.

Награђивани писац напомиње да никада у Србији није било консензуса да цело друштво преузима одговорност за било коју одлуку или догађај.

„Одговорност за лоше ситуације у које непрестано западамо, а које се непрестано погоршавају, овде се одувек сваљивала или на зле метафизичке ентитете из белог света или на претходне власти из којих, гле парадокса, никада нико није позван на одговорност“, тврди Басара.

Према његовим речима, невоља са српском политиком је то што је она по традицији врло нефункционална мешавина оријенталног лукавства и инфантилне наивности.

„Та невоља захвата српску политику у свим временима. Отуда наши вождови, али и њихови противници, живе у уверењу да овај или онај њихов потез има исти ефекат на међународну заједницу, какав има у нашој јавности. Било какве “црвене линије“ до којих би евентуално стигли у дијалогу о Косову ограничавају само нас, никога другог“, каже Басара.

Неки у томе виде српску принципијелност и чврстину, а он у томе види слабост и неспремност да се проблеми решавају у стварности, а не у митологији или, што је горе, у митоманији.

Он не очекујете да из дијалога проистекну конкретни, а меродавни савети, где и на који начин је још могуће тражити решења за решавање конфликта између Срба и Aлбанаца:

„Није ми драго што ћу ово рећи, али сам готово сигуран да ће тај дијалог – уколико до њега уопште дође – бити још једно од безброј “млаћења празне сламе“ и пребацивања одговорности са једне на другу страну“.

За Басару нема дилеме да би се, пре него што се постигне било какав споразум и каква-таква нормализација са Приштином, морао постићи споразум о нормализацију односа унутар Србије.

„То ми се чини као немогућа мисија, јер су наше политике, овакве какве су, одрживе само у ненормалним ситуацијама и полуванредним стањима“, казао је Басара.