Прочитај ми чланак

Бакић тo данu након бојкота избора: Искуство говори да народ желе да гласа

0

- Не знамо ни сутра шта ће бити, па не можемо знати ни да ли ће бојкот да буде масован, каже за Данас Јово Бакић.

Након избора се чекају и коментаришу њихови исходи. Може да буде масовних протеста, ако се утврде грубље повреде изборних правила; а може да буде и апатије, ако излазност буде добра и победа Српске напредне странке убедљива. Све у свему, не знам зашто би се ико, у овом тренутку, бавио питање шта ће бити дан након бојкота предстојећих избора – оцењује за Данас социолог Јово Бакић и члан неформалне групе „Самоодбрана“, одговарајући на питање, у оквиру серијала Данаса, шта након бојкота избора.

Упитан о идеји коју све учесталије пропагирају највећи број чланица Савеза за Србију, да се народ, уместо на биралишта, на дан избора позову да изађе на улице, Јово Бакић каже да би, свакако, подржао ту идеју, уколико она има изгледа на успех.

– Ако буде масовног расположења за тако нешто, подржао бих, али искуство говори да значајан број, и оних опозиционо усмерених грађана, жели да гласа – напомиње саговорник Данаса.

На питање како види онда крајњи исход бојкота, односно прилика које ће наступити након избора, Јово Бакић истиче да су предвиђања, у овом тренутку, немогућа.

– Стање се може веома брзо мењати, па је свако предвиђање на нивоу нагађања. Политика је „ирационални маневарски простор“, чак и када институције засноване на владавини права покушавају да је рационализују, а када веома велики број ствари зависи од непредвидиве воље једног човека, онда је та ирационалност још израженија. Отуда је и предвиђање теже – закључује саговорник Данаса.

Подсетимо, за сада, бојкот избора активно пропагирају чланице Савеза за Србију, изузев Демократске странке, организатори протеста „Један од пет милиона“, као и Иницијатива Не да(ви)мо Београд.

Лидер Покрета слободних грађана, Сергеј Трифуновић, начелно је изјавио да се противи бојкоту, али његова странка тек треба да донесе коначну одлуку.

Различита мишљења о бојкоту постоје и у Демократској странци, која ће, такође, у наредним данима, на страначким органима донети и званичну одлуку о томе да ли ће учествовати или бојкотовати предстојеће изборе.

Извесно је да Лига социјалдемократа Војводине као и Либерално демократске партије неће бојкотовати изборе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!