Прочитај ми чланак

Антонио Гутереш: ЕУ да хитно упути помоћ Србији у збрињавању избеглица

0
Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Високи комесар Уједињених нација за избеглице Антонио Гутереш затражио је у Европском парламенту да се Србији упути хитна помоћ у збрињавању избеглица на граници са Мађарском.

Гутереш је указао да је, након што је Мађарска затворила границу, „неизбежно да се Србија нађе у центру избегличке кризе“, преноси Танјуг.

Сугерисао је да ЕУ одмах преусмери програме зе збрињавање и расељавање избеглица који су били намењени Мађарској ка Србији, имајући у виду да је Мађарска те програме одбила да прихвати.

„Неопходан је хитан одговор како бисмо помогли Србији“, рекао је шеф УНХЦР-а у говору пред члановима Комитета за спољне послове и Комитета за људска права ЕП у Бриселу.

Гутереш не верује да ће Србија силом одбијати избеглице које Мађари покушају да депортују у Србију, што је раније најавио министар за рад и социјална питања Александар Вулин.

„Влада Србије се досад понашала врло одговорно“, рекао је Гутереш посланицима.

Изразио је неверицу и разочарање што министри унутрашњих послова ЕУ синоћ нису прихватили свеобухватан програм Европске комисије за решавање избегличке кризе, већ су одложили одлуку за октобар.

„Да би криза била решива, морате почети да је решавате“, поручио је Гутереш чланицама ЕУ.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, која је такође учествовала на данашњој комбинованој седници, упозорила је посланике да се не сме дозволити да транзитне земље у суседству ЕУ буду остављене на цедилу.

„Социјални, политички, па и еколошки проблеми проузрокавани великим приливом избеглица могу да дестабилизују те земље“, истакла је Могеринијева.

(РТС)