Прочитај ми чланак

Андреј Пленковић: Србија је извршила агресију на Хрватску

0

Лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић рекао је да је Србија тек на почетку преговора са ЕУ и да њу тек чека суочавање с прошлошћу.

08.07.2016., Zagreb - Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenkovic predstavio je na konferenciji za medije svoj izborni program. Photo: Patrik Macek/PIXSELL


Photo: Patrik Macek/PIXSELL

„Србија је тек на почетку преговора с ЕУ. Србија је земља чији је режим извршио агресију на Хрватску. Србију још очекује озбиљно суочавање с прошлошћу, катарза. А камоли да би земља која је кандидат доцирала чланици ЕУ. Србија не може стварати правну несигурност држављанима Хрватске или бранитељима. Не прихваћамо њихов закон о прогону бранитеља“, казао је Пленковић.
 

Он је навео да ће Хрватска увек водити рачуна о српској мањини, а да Србија још није резервисала ниједно место за заступнике Хрвата у Србији, док их у Хрватској имају три.

„Одговорност је на Србији, а не на Хрватској“, казао је.

„Изражавамо пијетет према свим жртвама, посебно цивилним, међутим хрватско правосуђе је доказало да је спремно да ради независно и ради на помирењу унутар друштва, а тиме да пример и другима“, закључио је на пресс конференцији шеф ХДЗ-а.