Прочитај ми чланак

АНДРЕЈ ФАЈГЕЉ поднео оставку

0

Andrej-Fajgelj-3

ДИРЕКТОР Културног центра Новог Сада није више др Андреј Фајгељ. Он је у понедељак поднео неопозиву оставку на ту функцију образложивши је „сложним нападом на мене: медија, власти и опозиције“. Најавио је да се враћа професури.

Објашњавајући свој потез, Фајгељ је у изјави достављеној медијима поручио да му ништа друго није преостало „пошто рад и резултати не значе ништа“.

– Две и по године сам располагао буџетом од милион евра годишње – навео је Фајгељ. – Функцију напуштам са истим станом, аутом и рачунаром, које сам имао пре него што сам ступио на њу. То је највреднија имовина коју моја шесточлана породица поседује.

Одлазећи директор КЦНС навео је да је један од разлога његове оставке и то што се удесетостручене активности проглашавају за срамоту, а поштено зарађена плата за корупцију.

Оставка је, наиме, уследила неколико дана пошто су новосадски медији пренели да страначку колегиницу из Треће Србије Александру Мандарић, иначе саветницу у КЦНС, плаћа са 11.000 евра на годишњем нивоу.

На функцију директора КЦНС, Фајгељ је дошао на предлог Треће Србије, чланице владајуће коалиције у Новом Саду, чији је стожер СНС. Један од разлога тадашње смене Фајгељовог претходника Ласла Блашковића била је чињеница да је званична табла са називом КЦНС на латиници. То је противно Уставу, Закону о службеној употреби језика и писма, Статуту града и саме установе.

Незадовољни Фајгељовим доласком на чело КЦНС, припадници опозиционог Новог Сада тада су му „пришили“ надимак „гуслар“. Била је то алузија на чињеницу да је докторирао у француском граду Монпељеу на тему : „Упоредна фразеологија и идеологија у епици: Хомер, француско витешко песништво, гусле“. Пред француским професорима одгуслао је и отпевао стихове Мајке Јевросиме из епске песме „Урош и Мрњавчевићи“.

Током директорског мандата, Фајгељ је био на мети неистомишљеника када је из поставке цртежа студената Академије уметности затражио да се изостави рад који је приказивао Исуса са новчаницама у рукама. Цртеж је, како је истицао, био увредљив за грађане хришћанске припадности.

(Вечерње Новости)