Прочитај ми чланак

Анђелковић о резолуцији ЕП: Дају Вучићу повод да се представи као борац за…

0

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је данас да Европски парламент (ЕП) не би требало да повезује изборну крађу са геополитичком позицијом Србије.

Анђелковић је, коментаришући радни документ резолуције европосланика о изборним неправилностима у Србији, рекао агенцији Бета да злоупотреба демократије нема везе са геополитичком позицијом Србије.

„Ако у резолуцији о изборним неправилностима, која ће бити усвојена у четвртак, буде критике и на рачун геополитичке позиције Србије онда ће Вучић моћи да каже да се све ради против њега, због односа према Русији, Кини или Косову и Метохији. То у оваквом документу не би требало потенцирати јер је приоритет демократија која је у Србији потпуно прегажена. Европарламентарци би највећу корист за демократију у Србији направили ако би раздвојили изборну крађу од геополитике“, истакао је он.

Нагласио је да би из радног документа резолуције, европарламентарци требало да избаце све што би Вучићу дало простор за манипулацију пред домаћом јавношћу.

„У Србији имамо криминализован режим који нико нормалан не жели у дворишту Европске уније и зато ЕП не би смела да Вучићу да повода да се представља као борац за националне интересе“, сматра Анђелковић.

Навео је да ЕП не доноси обавезујуће резолуције већ саветодавне, које могу да утичу на одлуке европских политичара.

„Добро је што ће ЕП донети резолуцију са јасним ставом да се у Србији десила изборна превара и да Вучићев режим не може да очекује пуну сарадњу са европским земљама а да се истовремено понаша као да је ауторитарна власт у Африци или Азији“, казао је аналитичар.

Према његовим речима, важно је да ставови из резолуције ЕП не остану мртво слово на папиру већ да кључне земље Европске уније, као што је Немачка, предузму конкретне мере против припадника режима у Београду.

„То могу да буду персоналне санкције према Вучићу и његовом окружењу. Санкције против државе би биле штетне јер наносе штету народу, али према појединцима из власти би биле делотворне“, оценио је Анђелковић.

У радном документу Европског парламента, у који су медији имали увид, позива се на независну међународну истрагу интернационалних правних стручњака и институција о нерегуларностима на парламентарним, покрајинским и локалним изборима у Србији, са посебним освртом на изборе за Скупштину града Београда.

Истиче се и да приступни преговори са Србијом треба да напредују само ако се земља усклади са санкцијама ЕУ против Русије и оствари значајан напредак у реформама у вези са ЕУ.