Прочитај ми чланак

Аналитичари: УРС без шансе да пређе цензус на наредним изборима

0

mladjan-dinkic talenat

(Данас)
Излазак УРС-а из Владе, сукоб Динкића са Ивицом Дачићем, али и даље добри односи са Александром Вучићем неће утицати на раст рејтинга УРС-а, пише „Данас“.

Поједини саговорници овог листа виде шансу за ову партију управо у опозиционом деловању.

У једном се ипак сви слажу, а то је да се „с Динкићем никада не зна“. Како истичу, упркос константно ниском рејтингу, Динкићева странка увек у предизборној кампањи „избаци кеца из рукава“ и вишеструко увећа подршку на изборима.


Светлана Логар
 из агенције Ипсос стратеџик маркетинг каже за Данас да она не очекује да се много промени положај УРС-а на политичкој сцени у наредном периоду, јер је „Динкићев рејтинг веома низак и велики број грађана оцењује да он није допринео раду ове владе“. Она додаје да упркос тренутним дешавањима „нема простора за драматичне промене“.

На питање Данаса какве би биле шансе ове партије на неким следећим изборима у Србији, Логарева одговара да је то тешко рећи, јер смо тренутно далеко од избора.

„На основу ранијих искустава, Динкић је у предизборним периодима увек реорганизовао странку и помоћу неке варијанте успевао да уђе у парламент. И досад му је то увек успевало, видећемо да ли ће и следећи пут. Друга варијанта је да је Динкић ипак све потрошио и да ће следећи пут можда остати и без места у парламенту. Тешко је то сада рећи“, напомиње Логарева.

Сличног мишљења је и Ђорђе Вукадиновић из Нове српске политичке мисли, који наводи за Данас да је рејтинг УРС доста низак, односно да је испод цензуса, па да је тешко за очекивати веће промене. Према његовој оцени, у овој ситуацији је готово немогуће да УРС на следећим изборима пређе цензус, осим „уколико не извуче поново неког зеца из шешира“.

„Теоријски гледано, рејтингу би могло да помогне то што ће Динкић сада слободно моћи да критикује власт, што увек доноси поене. Међутим, због узајамно благих речи између њега и Вучића то неће моћи, већ ће смети да се усредсреди само на СПС“, напомиње Вукадиновић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић истиче за Данас да је о тешко проценити сада како би читав развој ситуације о реконструкцији могао да се одрази на рејтинг Динкића и УРС-а. Ипак, он сматра да би рејтинг могао да подигне једино када би остао на власти, мада и боравак у опозицији отвара простор да се наметну имајући у виду да је опозиција у кризи. Што се нових избора тиче, Станковић објашњава да би шансе имали уколико пронађу неки специфичну тему.

С друге стране, Марко Благојевић из Центра за слободне изборе и демократију указује за Данас да, према последњих неколико истраживања рађених пре изласка УРС из Владе, партија Млађана Динкића „релативно добро стоји – на око пет одсто“. То је, како каже, неуобичајене ситуација, јер се ова партија као Г17 плус у периодима између избора око два до три одсто. Он додаје да УРС има велике шансе да се искаже као озбиљна опозиција, имајући у виду да највећа опозициона странка ДС „није толико гласна“.

„Ова ситуација би можда помогла Динкићу и УРС да очувају свој рејтинг, јер није био изложен смисленим нападима, као што су га у претходном мандату агресивно нападали напредњаци“, објашњава Благојевић. Према његовим речима, „Динкића никада не треба отписати“, јер има способност да се регенерише.

Председник ЈС Драган Марковић Палма изјавио је за да се та странка није бавила реконструкцијом Владе Србије нити је оцењивала министре, али је напоменуо да сматра да је министар финансија и привреде Млађан Динкић добро радио. Он је истакао и да не зна зашто Динкић више није члан Владе Србије.