Прочитај ми чланак

АМЕРИКА ПОНОВО ПОКАЗАЛА да су им Албанци стратешки партнери

0

Хашим Тачи имао је одличну позицију на сахрани бившег председника САД Џорџа Буша старијег јер су Сједињене Државе и даље стратешки партнер Приштине, али то је, истовремено, резултат, дугогодишњег интензивног лобирања косовских Албанаца на Западу за интересе Косова.

То за Данас кажу незванично дипломате коментаришући чињеницу да је Тачи на том скупу седео између америчког председника Доналда Трампа и немачке канцеларке Ангеле Меркел. Тачи је, подсетимо, и прошлог месеца био смештен „тик“ уз најутицајније светске лидере, укључујући руског председника Владимира Путина, на обележавању стогодишњице Дана примирја у Првом светском рату у Паризу, док је председник Србије Александар Вучић стајао на удаљенијем месту.

Према тврдњама наших саговорника, одлични односи косовских Албанаца са САД успостављени су, између осталог, захваљујући сенатору Бобу Долу, као и конгресмену Елиоту Енгелу.

„И да је неко други од представника Приштине а не Тачи присуствовао тој сахрани добио би одличан распоред седења јер косовски Албанци годинама имају изузетне односе са САД, што је резултат успешног лобирања, што подразумева давање огромних свота новца појединим конгресменима и сенаторима. Малтене пола Конгреса и Стејт департмента наклоњено је косовским властима“, наводе дипломате.

Извори Данаса истичу да није могуће утврдити колико новца косовски Албанци, укључујући албанску емиграцију, дају за лобирање код Американца, „јер не постоје званични подаци, уплаћује се готовина“.

„Албанска емиграција је веома снажна и не штеди новац за такозвана „државна питања“, односно за оно што се сматра интересима Косова. Процењује се да само шеф косовске дипломатије Беџет Пацоли поседује неколико милијарди долара. Иако тренутно делује да су Тачи и Пацоли миљеници Америке, Американци немају ништа против ни Харадинаја“, указују представници дипломатских кругова.

Председник Србије је приликом прекјучерашњег гостовања на ТВ Пинк рекао да је седење Тачија између Меркел и Трампа на Бушовој сахрани плаћено новцем, као што је био случај и на свечаности у Паризу 11. новембра.

– Овде имамо комбинацију – мањи утицај чињенице да им је Америка све, и мама и тата и да их гурају на све начине и огроман новац који њихово исељеници плаћању, пре свега из НЈујорка и Швајцарске, севера Италије. Подржава их новац. Замислите Тачи, чувени борац за људска права, да седи поред Меркелове, најјача држава поред нечег што није ни принети држави, рекао је Александар Вучић.

Дан жалости

Поред личног присуства Бушовој сахрани у САД, Хашим Тачи је прогласио 4. децембар за Дан жалости на Косову због смрти бившег америчког председника. Како је појаснило Председништво Косова то је учињено „у знак поштовања према доприносу покојног Буша за слободу Косова“. ТВ Н1 подсетила је да једна од главних приштинских улица носи име Бушовог сина – такође бившег председника САД, ДЖорџа Буша млађег, док је бившем америчком председнику Билу Клинтону у Приштини подигнута биста, у булевару који носи његово име. Клинтон је 2009. присуствовао откривању те бисте.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!