Прочитај ми чланак

Амерички амбасадор: Космет није важно питање, битан је улазак у ЕУ

0

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби изјавио је да се евентуални сусрет председника Америке и Србије за сада се не разматра, али да такав сусрет зависи од многих ствари, а једна од њих је напредак Србије на путу ка Европској унији.

Кирби је објаснио да тај напредак зависи од тога да ли ће Београд наставити да ради са Приштином, потом од нормализације односа са Косовом, спровођења економских реформи и започињања поглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ, који би створили „позитивну атмосферу у којој председник САД жели да среће људе“.

– Нисмо део ЕУ, али желимо да видимо да Србија напредује на свом путу ка ЕУ и да створи позитивне резултате поводом питања владавине права, (правне) предвидивости, поштовања људских права и бројних других питања. Косово је једно питање, али то није једино важно питање – додао је Кирби.

Он је казао САД не праве „услове за чланство ЕУ, то ради Европска унија“.

– Истовремено, у ЕУ постоје земље које нису признале Косово тако да је мало вероватно да ће то тражити од Србије, јер је за то неопходан консензус. Ми кажемо да Србија мора да има дијалог и односе са Косовом, али не кажемо да мора и да га призна. Државна секретарка (Хилари Клинтон) је то јасно истакла – рекао је Кирби.

Он је додао да то, међутим, „значи да бисмо волели да на крају тог дијалога останак неких паралелних институција, које постоје на тој територији, буду резултат договора две стране у дијалогу“.

– Не могу да кажем које су то институције, јер бих прејудицирао резултат дијалога. Државна секретака је истакла услове, а то су дијалог, који је, колико видим почео, а постоји и напредак у разговорима поводом питања административних прелаза. Не очекујемо да се процес заврши преко ноћи, али очекујемо стабилност и предвидљивост – реко је Кирби.

Кирби је казао да је, према његовом мишљењу, „најбољи интерес оно што је најбоље за Србију као целину, како државу учинити богатијом, како унапредити стање слободе медија, заштите људских права…“.

– Када погледам председника (Томислава Николића), он има све те аспекте и озбиљан је када каже да жели да државу уведе у ЕУ и да мисли да је то у најбољем интересу Србије – рекао је Кирби.

На питање шта ће, осим Косова, бити фокус његовог рада у Србији, Кирби је одговорио да би волео да до свог одласка види мању незапосленост, тако да ће се усредсредити на то како да САД помогну Србији да више људи има посао.

– Такође желим да не будемо више забринути за стање у медијима, потом волео бих да до времена за одлазак видим да проблем организовања Параде поноса више није проблем, да се нешто уради поводом питања реформе здравствене заштите тако да грађани Србије имају добру здравствену негу, да питање Рома више није проблем, премда је Србија по мишљењу Уницефа веома много урадила за образовање Рома – навео је Кирби.

 

(Танјуг)