Прочитај ми чланак

АМБАСАДОР ЧЕПУРИН: Руска порука из Београда – од Лисабона до Владивостока без зидова

0

Cepurin

Посета председника Руске Федерације Владимира Путина Београду веома је важна. Ако се погледа на политичаре 21. века, види се да је улога Владимира Путина како у препороду Русије, тако и у тежњи за праведнијим светским поретком изузетна и не знам ко би могао са њим да се упореди.

Позив ДСС и Двери

Позив чланству, симпатизерима и грађанима да 16. октобра поздраве руског председника у Београду јуче су упутили новоизабрана председница ДСС Санда Рашковић Ивић, Покрајински одбор ове странке са КиМ и Покрет Двери.
„ЕУ сада има алтернативу, она долази у четвртак у лику председника Путина, који не долази у посету режиму – ни Николићу, Вучићу или Дачићу, него српском народу“, поручили су јуче из Двери.
СРС је већ широм Србије покренула кампању „Дочекајмо Путина! Дочекајмо пријатеља!“

Самим тим ова посета је већ важан догађај.

Други моменат је да је Владимир Путин увек посвећивао велику пажњу свему што је везано за Србију.

Све то што се дешава током и после овакве посете обично се позитивно одражава на развој билатералних односа.

Осим тога надамо се да ће се сарадња нормализовати и на ширем плану – изјавио је јуче амбасадор Русије у Београду Александар Васиљевич Чепурин.

Москва жели да, како је истакао Чепурин, „промовише и поново истакне раније покренуту иницијативу за стварање заједничког економског и јединственог хуманитарног простора у Европи – од Лисабона до Владивостока без зидова и ровова“.

– Светска привреда сада јако тежи ка сарадњи. Наша сарадња са Србијом није уперена ни против кога.

Она је корисна за Србију, Европи у цео свет.

То је својеврсни пример свету, тако да долазак Владимира Путина има, ван сваке сумње, позитивну конотацију.

Надам се да ћемо и са другим странама сарађивати на такав начин. Тако ће и бити, јер немамо другу варијанту – каже амбасадор Чепурин.

Број и садржај споразума које ће Србија и Русија склопити током Путиновог вишесатног боравка у српској престоници, према Чепуриновим речима, биће познат данас.

Они се, како је јуче рекао новинарима у САНУ после отварања Међународног научног скупа „Србија и Русија 1814 – 1914 – 2014“, углавном тичу привредне сарадње, мада ће бити и других докумената.

На питање Данаса да ли ће се руски председник срести и са српском опозицијом, руски дипломата је одговорио да је посета прекратка, а да „српска страна одређује ко ће бити на састанку у ширем саставу“.

Међународни научни скуп у САНУ

У САНУ јуче је почео дводневни Међународни научни скуп „Србија и Русија 1814-1914-2014“ на коме учествују српски руски историчари.
На отварању, које су присуствовали и представници СПЦ, учеснике скупа поздравили су председник САНУ Никола Хајдин, дописни члан Академије Михајло Војводић у име Организационог одбора скупа и амбасадор Чепурин.

Чепурин објашњава да на таквим састанцима обично присуствују званичне делегације ове стране.

Он није могао да прецизира ни да ли ће се и где Путин састати са поглаваром СПЦ, али се нада да ће „тај контакт бити остварен, јер је патријарх српски Иринеј човек од великог поштовања у Русији“.

– Током кратке посете Београде 16. октобра председник Руске Федерације Владимир Путин положиће венце на Гробљу ослободилаца Београда.

Затим ће се састати се да председником и премијером Србије Томиславом Николићем и Александром Вучићем.

На крају ће присуствовати састанку у ширем саставу и војној паради – каже Чепурин, који је раније најавио да ће Путин одржати говор на паради.

Руски амбасадор је на отварању скупа у САНУ указао и да је „рушење СССР, Југославије и Србије довело до нестабилности у свету“.

Због тога и у „тешком времену које проживљавамо имамо огромну историју и примере из односа Србије и Русије који ће помоћи српском и руском народу да сачувају самопоштовање“.

Он је рекао и да ће „доћи економско и безбедносно бољи дани, али да је услов за то да се сачују историјски корени и сећање“.

(Данас.рс, фото: Ненад Златановић)