Прочитај ми чланак

Алијин син: Не постоје „две српске државе”, Република Српска је само део БиХ

0

bakir

(Факти)

  • Ентитет Република Српска нема никакве елементе државности према међународном праву и према свом уставу је мултиетничан. Без обзира на његов назив, ентитет РС припада свим конститутивним народима – Бошњацима, Србима, Хрватима – и свим грађанима, те је, као такав, само део државе БиХ и ништа више од тога, навео је бошњачки члан Председништва

Члан Председништва БиХ – Алијин син Бакир Изетбеговић – осудио је изјаву председника Србије Томислава Николића, у којој је он сусрет с председником Републике Српске Милорадом Додиком и државним врхом РС назвао састанком „најодговорнијих људи две српске државе“.

„Поред наведеног, протоколарна активност која је пратила београдски састанак урађена је с очигледном намером да се овај догађај третира као сусрет два државника једнаког статуса“, оценио је Изетбеговић.

Додао је да је „овакав однос председника Србије према БиХ неодговоран и непримерен дипломатској пракси“.

„Господин Николић би морао знати да не постоје никакве две српске државе, те се, као одговоран државник, мора понашати у складу с том чињеницом“, рекао је Алијин син поводом Николићеве изјаве дате на конференцији за новинаре после сусрета са Додиком.

„Ентитет Република Српска нема никакве елементе државности према међународном праву и према свом уставу је мултиетничан. Без обзира на његов назив, ентитет РС припада свим конститутивним народима – Бошњацима, Србима, Хрватима – и свим грађанима, те је, као такав, само део државе БиХ и ништа више од тога“, навео је Изетбеговић у саопштењу за медије.

Закључио је да би „нормализација односа и боља сарадња са БиХ требало да буду интерес и Србије, али и њена неизбежна обавеза на путу интегрисања у Европску унију“.

„Изјаве председника Николића, којима доводи у питање суверенитет БиХ, геноцид у Сребреници или улогу појединих оптуженика за ратне злочине, могу само нанети штету земљи на чијем је челу, те успорити започете процесе помирења и нормализације у региону“, навео је Изетбеговић.